Ruhpolding teki suuren urheilujuhlan

Kaisa Mäkäräinen osui naulan kantaan arvioidessaan alkavia MM-kisoja vajaat kaksi viikkoa sitten. Kaisa oli vakuuttunut siitä, että Ruhpoldingissa olevat urheilijat tulevat kokemaan yhden uransa hienoimmista hetkistä.

Odotukset suuresta urheilujuhlasta täyttyivät komeasti. Ampumahiihto on Saksassa valtavan suosittu laji ja se totisesti näkyi ja kuului. Chiemgau Arenan lehterit täyttänyt väki loi ikimuistoisen tunnelman.

Stadionin pääkatsomo on lähellä ampumapenkkaa, ja ladun varrellakin yleisö pääsee harvinaisen lähelle urheilijoita. Katsomossa koettu aito urheiluinnostus välittyi myös ladulle.

Tunnelmaltaan ja järjestelyiltään tämä tapahtuma tullaan muistamaan ampumahiihdon MM-kisahistorian huippuhetkenä.

1 100 talkoolaisen joukko hoiteli järjestelyt baijerilaisella ystävällisyydellä ja jämäkkyydellä. Stadionilla oli parhaimpina päivinä 30 000 katsojaa. Kisajärjestäjät selviytyivät valtaisan ihmismassan käsittelystä kunnioitusta herättävällä tavalla.

Ruuhkaisella tiellä liikennöinti ja stadionilla jonottaminen sujui jouhevasti myös siksi, että valtaosa yleisöstä oli Saksasta. Väki osaa käyttäytyä suurtapahtumissa, joten kaikki sujui rauhallisesti ja hyvässä hengessä. On vaikea kuvitella, että jossain pystyttäisiin pistämään paremmaksi.

 

Aurinkoinen ja lämmin sää nostatti katsomon mielialaa, mutta aiheutti haasteen urheilijoille ja huoltojoukoille. Alpeilta puhaltanut föhntuuli lämmitti lumen pehmeäksi mössöksi.

Kisajärjestäjät yrittivät taistella luonnonvoimia vastaan kuten kontiolahtelaiset vuoden 1999 pakkaskisoissaan. Ruhpoldingissa latuja kovetettiin kemikaalien avulla. Suola paransi tilannetta, mutta reitit olivat silti poikkeuksellisen raskaat.

Sohjoon upposivat myös suomalaisten menestysodotukset. Kisojen alussa eniten pettyi Kaisa Mäkäräinen. Kirkas auringonpaiste vaikeutti Mäkäräisen ammuntaa, eikä pehmeä alusta sopinut hänen hiihtotekniikalleen.

Kisojen päätöspäivä kirkasti Kaisan muistoja näistä kisoista.

 

Venäläiset ampumahiihtofanit värittivät Kontiolahden maailmancupia helmikuun alussa. Ruhpoldingissa 85,5 prosenttia yleisöstä oli saksalaisia. Venäläisiä ei paljon näkynyt, mutta norjalaisille myytiin peräti 11,3 prosenttia lipuista. Perinteisen talviurheilukansan sarvipäisten edustajien voitonjuhlat kuuluivat kiusallisen hyvin minunkin hotellissani yön tunteina.

Kisaturistien toilailuista taisi johtua hotellissa sattunut palohälytys sunnuntaina aamuyöllä. Jouduin muiden unisten hotellivieraiden kanssa puolipukeissani kadulle seuraamaan palomiesten toimintaa.

Tulipalon aiheutti parvekkeen kukkalaatikkoon käryämään jätetty savuke. Kirpeä savun haju tuntui huoneessani vielä aamullakin.

Aika turvenuijia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.