Ruma alku uudelle vuodelle

Euroopan keskuspankki ei uskaltanut koskea korkoonsa, vaikka inflaatiopaineita näkyy ympäri EU-aluetta ja tulevan kevään palkkaratkaisuista odotetaan korkeita lukemia. Yhdysvaltain keskuspankin pääjohtaja sen sijaan lupaili koron alennusta runsaan viikon kuluttua, vaikka inflaatiopaineet häntäkin huolestuttivat. Uusi vuosi on alkanut surkeasti.

Sekä Maailmanpankki että YK julkistivat kuluneella viikolla talousennusteensa. Virallisesti kansainvälisen talouskasvun ennustetaan hidastuvan maltillisesti, mutta samalla varoitetaan suurista riskeistä, jotka voivat johtaa paljon heikompaan tulokseen.

Alkavasta kaksiviikkoisjaksosta tulee markkinoilla vilkas ja luultavasti samalla myös edelleen hyvin kuoppainen. Uutta tietoa saadaan inflaatiosta niin Euroopasta kuin Amerikastakin, samoin kuluttajien ja elinkeinoelämän tuoreista mielialoista sekä jenkkien ongelmallisista asuntomarkkinoista. Ajantasaista tietoa ja näkymiään kertovat myös pörssiyhtiöiden johtajat tulosjulkistuksissa, jotka vilkastuvat alkavalla viikolla. Nokia kertoo oman tuloksensa 24. päivä.

POLITIIKASSA JATKUU Yhdysvaltain esivaalikierros, joskin sen ratkaiseva vaalisuma on vasta kun Suomessa juhlitaan Runebergiä. Venäjän presidentinvaalien ehdokasrekisteröinnin takaraja on jo alkavalla viikolla. Seuraavalla viikolla puolestaan EU-komission on määrä julkistaa energia- ja ilmastopakettinsa eli päästökauppadirektiivin muutosehdotuksen vuosille 2013-2020 ja päästökaupan ulkopuolisia sektoreita koskevan taakanjaon.

Jälkimmäiseen kuuluu Suomessa jo kauhua herättänyt uusiutuvan energian maakohtaiset tavoitteet määrittelevä puitedirektiiviehdotus. Nykytiedon mukaan sieltä on tulossa yksityiskohtaiset tavoitteet vuoden 2020 lisäksi myös vuosille 2014 ja 2016. Varsinainen tavoite on siis nostaa uusiutuvan energian osuus viidennekseen energian kokonaiskulutuksesta EU:ssa vuoteen 2020 mennessä. Ruotsissa, Latviassa, Suomessa ja Itävallassa tuo raja ylittyy jo nyt selvästi, mutta lisävelvoitteita tulee kaikille reippaasti.

SUOMESSA JULKISUUDESSA jatkuu taistelu Kemijärven sellutehtaasta, vaikka sen kohtalo on toistaiseksi yksinomaan StoraEnson asia. Jostakin syystä yhtiöjohto ei saa nyt viestiään kansalle perille, vaikka metsäteollisuus yleisesti painii ylituotannon, puuongelmien, ilmastopolitiikan ja kilpailukykyongelmien paineissa. Demarit vaativat asiasta selontekoa hallitukselta tai uhkana on välikysymys. SDP istui itse hallituksessa siihen aikaan, kun StoraEnso määriteltiin puhtaan sijoitusintressin yhtiöksi valtion omistajapolitiikassa. Valtio siis ilmoitti sijoitusmarkkinoille, että se toimii sijoitusintressilistan yhtiöissä kuin mikä tahansa muu sijoittaja. Sen päätöksen pyörtäminen olisi verrattomasti StoraEnsoa isompi asia, sillä Suomen valtio on suursijoittaja Helsingin pörssissä.

Selvä tietysti on, että valtion rahaa tarvitaan paikkakunnilla, joista metsäteollisuus nyt lähtee, ja Itä-Lapissa tilanne on eittämättä onnettomin. Ja sanotaan nyt sekin, etteivät pörssiyhtiöiden johtajat ja hallitusten jäsenet ole ihmistä kummempi hekään ja metsäteollisuudessa haiskahtaa nyt vähän paniikilta.

TOINEN POPULISMIHEITTO tuli Palkansaajien tutkimuslaitoksen johtajalta Jaakko Kianderilta. Hänen mukaansa valtion omistajapolitiikka on kymmenen viime vuoden aikana aiheuttanut noin 15 miljardin euron tappion, kun omistuksia on myyty. Selvitys on täyttä roskaa, sillä Kiander sen enempää kuin kukaan muukaan ei pysty sanomaan, mikä olisi valtion omistusten nykyarvo toisenlaisella omistajapolitiikalla. Iso valtionomistus rajoittaa muiden sijoittajien joukkoa ja loputkin pelkäävät juuri tällaisia StoraEnso-vaatimuksia.

Kirjoittaja on taloustoimittaja. TIISTAI

Tilastot: Kaupan liikevaihtokuvaaja, marraskuu, Palvelualojen liikevaihtokuvaaja, lokakuu, Työssäkäynti 2005 (Tilastokeskus).

KESKIVIIKKO

Tilastot: Palkkasummakuvaajat, marraskuu, Rakentamisen liikevaihtokuvaaja, lokakuu (Tilastokeskus), Euroalueen kuluttajahintaindeksi, joulukuu.

TORSTAI

Tilastot: Matkailutilasto (ennakko), marraskuu, Palvelujen tuottajahintaindeksit, 4. vuosineljännes, Tuottajahintaindeksit, joulukuu, Väestön ennakkotilasto, joulukuu (Tilastokeskus), Euroalueen kauppatase, marraskuu.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kolumnit

Ämmä hallitus?

Marin tekee ruuhkaa vihervasemmistoon

Kolumni: Jyväskylä vs. Buenos Aires

Kolumni: Holtittomat kuskitko muka hauskoja?

Kolumni: Taksien hinnat pysyivät, mutta palvelu huononi

Kolumni: Työehtojen shoppailu on vasta alussa

Haittamaahanmuuttajat söivät eläkeparannukset

Kolumni: Muunneltua totuutta laseilla ja ilman

Antenni: Lapseni löysi Youtubesta mainiot esikuvat

Kolumni: Itsenäisyyspäivä epäperinteisin menoin

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.