Ryhtiä löytyi, Soini sivuun

Timo Soinin ääni värisi viime torstaina, kun hän ilmoitti puolueensa jäävän hallituksen ulkopuolelle. Suuri vaalivoitto suli vähävaltaiseksi oppositioasemaksi.

Se kävi nyt selväksi, että alle viidenneksen kannatuksella ei muuteta kokonaan politiikan suuntaa. Soini halusi kaiken tai ei mitään. Eikä saanut lopulta mitään.

Hallitustunnustelujen jatkuminen kokoomuksen, sosiaalidemokraattien, RKP:n, vihreiden ja kristillisten voimin on kokoomuksen Jyrki Kataisen osoitus vahvuudestaan. Hän ei taipunut ja antanut perussuomalaisille hurjia erivapauksia.

Näin pitääkin olla. Nyt hallitukseen yrittävät mennä puolueet, jotka löytävät yhteisen linjan. Ja tulevalla hallituksella on aidosti enemmistö kansanedustajista ja kansalaisten äänistä.

Enemmistödemokratiassa enemmistön kanta voittaa. Vähemmistön näkökulmia on poliittisesti ja yhteiskunnallisesti järkevää kuunnella, mutta vähemmistö ei voi määrätä. Se olisi vähemmistövaltaa ja pahimmillaan vähemmistön diktatuuria.

Soini voi oppositiossa kerryttää puolueelleen kannatusta. Jos kannatusta tulee vielä lisää, perussuomalaiset nousevat sitten seuraavissa vaaleissa hallitukseen ja päätöspaikoille.

TARJA HALOSEN seuraaja valitaan ensi vuonna presidentinvaaleissa. Vaalien ensimmäinen kierros on tammikuun lopussa.

Timo Soini saattaa lähteä ehdolle. Jos näin tapahtuu, hän voi yltää vaalin toiselle kierrokselle.

Kokoomuksen Sauli Niinistö on ennakkosuosikki. Jos Niinistö kuitenkin yllättäisi eikä lähtisi ehdolle, Soinille voi syntyä hetken tilaus. Tie voisi olla auki jopa presidentiksi.

Ei se niin kuitenkaan mene. On todella epätodennäköistä, että yli puolet äänestävistä suomalaisista haluaisi Soinin presidentiksi. Soinin puheet ja olemus eivät kiehdo kaikkia. Protesti on protesti ja se on jo viime vaaleissa annettu.

Seuraavissa eduskuntavaaleissa perussuomalaiset voivat ehkä vielä saada hyvän kannatuksen, mutta Soinin henkilökohtaisen hohteen hiipuessa koko puolue nuutuu aikanaan puoluekartalta.

Perussuomalaisten vaalivoitto muuttaa vanhoja puolueita. Politiikkaan tulee suoraa puhetta ja vaihtoehtoja.

Luultavasti sosiaalidemokraatit, kokoomus ja keskusta erottuvat pian toisistaan puheissa ja teoissa.

Eduskuntavaaleissa todistettiin, että samankaltaisuus on tuhoisaa puolueille.

Millaisen luonteen Mari Kiviniemen keskusta saa? Selvän linjan puolue tarvitsee tai hieroutuu oppositiossa aika vähäpätöiseksi.

1200 OPPILAAN lukio kuulostaa suurelta. Yksi hyvä puoli Jyväskylän lukioiden kokoamisesta kahdeksi jättilukioksi olisi. Sen jälkeen ei olisi kuin parempi ja huonompi lukio. Nythän osa lukioikäisistä miettii, mihin monista lukioista pyrkisi.

Paras koulu on tuttu, turvallinen ja se on lähellä.

En tiedä, mikä miksi näitä opetustehdassuunnitelmia tehdään aivan samoin kuin terveystehtaita. Terveyspuolella ihmiset äänestävät jaloillaan ja menevät yksityisille lääkäriasemille. Ne eivät ole niin jättisuuria.

Kirjoittaja on Keskisuomalaisen päätoimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.