Sääntely iskee vikapaikkaan

Missä sääntely, siellä ongelma. Talousliberalistien ajattelutapa tulee väistämättä mieleen, kun lukee uutista EU:n komission ehdotuksesta. Komission mielestä asuntolainojen ehtoja on kiristettävä rajusti. Asunnon hinnasta vain 40 prosenttia saisi olla lainaa. 100 000 euron asunnosta 60 000 euroa pitäisi olla etukäteen säästettynä. Jos lainaa tarvitsee enemmän, se on riskirahaa, jonka pankki joutuu hinnoittelemaan kalliimmaksi kuin yhtäkään lainaa nykyisin.

Tasan vuosi sitten maailman rahamarkkinajärjestelmä oli kuilun reunalla. Onneksi täydellistä romahdusta ei tullut.

Suuren kriisin syynä oli huikea riskinotto, jota investointipankit olivat harrastaneet. Erilaiset arvopaperistetut sijoitustuotteet olivat tuottaneet edellisinä vuosina hyvin. Viime syksynä tämän maailmanluokan pyramidihuijauksen tyhjät kortit alkoivat jäädä joidenkin käsiin.

Tyhjissä korteissa oli paljon amerikkalaisia asuntolainoja. Yhdysvalloissa oli poliittisista syistä pyritty siihen, että mahdollisimman monet - myös vähävaraiset - saavat asuntolainaa. Erilaisia asuntoluottopankkeja oli painostettu luotottamaan mahdollisimman monia.

Tämä politiikka toimi vuosi hyvin. Laajat ihmisjoukot ostivat taloja, joiden arvo nousi joka vuosi. Näin varakkuuden tunne levisi lavealla. Talojen noussutta arvoa vastaan sai kulutusluottoja, jolloin kulutuskin kiihtyi.

Sitten asuntojen hinnat kääntyivät laskuun ja jättilainoja ottaneille tuli ongelmia. Asuntolainoista oli maailmalle kääritty suuria arvopaperisalkkuja, joiden arvo romahti. Ja sitten sijoittajat ja sijoituspankit menettivät luottamuksen toisiinsa. Kaikki epäilivät, että toisella on tyhjä kortti kädessä. Rahaa ei enää toisille lainattu.

NYT SITTEN asuntolainat halutaan tarkkaan sääntelyyn, jotta uusia asuntokuplia ei syntyisi.

Suomessa asuminen perustuu omistusasuntoihin. 40 prosentin lainaosuudella ensiasunnon ostajat olisivat suurissa vaikeuksissa. Ensiasunnon ostoikä nousisi helposti 5-10 vuotta. Samalla vuokra-asuntojen tarve moninkertaistuisi.

Käytännössä EU:n ajatus johtaisi suomalaisilla asuntomarkkinoilla kaaokseen.

Ja kaiken lisäksi sääntely korjaisi ongelmaa väärässä paikassa. Suomessa asuntoluotoista ei koskaan ole tullut pankeille merkittäviä tappioita. Ei edes 1990-luvun alun lamassa.

Komission esitys paljastaa, kuinka vaikeaa sääntelyn luominen on. Sääntelyllä ei voi täysin poistaa talouden ongelmia. Markkinataloudessa pitää luottaa markkinoiden toimintaan.

Vaikka tiukka sääntely houkuttaa, se on monesti virhe. Sääntelyn tulee olla hienovaraista. Sekin on hyväksyttävä, että markkinataloudessa hetkittäin jaetaan omaisuuksia uudelleen, kun pelisäännöt muuttuvat ja kehityslinjat vaihtuvat.

NOKIA luovutti Jyväskylän laboratorionsa Ixonokselle. Ostaja kehittää älypuhelimia alihankkijana täällä Nokialle ja mahdollisesti myös muille asiakkaille. Tästä siemenestä voi kasvaa uutta, vaikka nyt työpaikkoja ei tulekaan kuin kymmeniä.

Kirjoittaja on Keskisuomalaisen päätoimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.