Säästäjästä sijoittajaksi

Pankkiala on onnistunut istuttamaan pelon siemenen: ”sijoituksia pitää vahtia, jos haluaa menestyä”. Usein vasta-alkaja turhaan kokeekin tarvitsevansa varainhoitajan kartanlukijakseen.

Lontoon liituraidassa komeilevan kahden prosentin vuosikulu voi pikaistuksissa kuulostaa kohtuukorvaukselta sijoitusten nuotittamisesta. Kuitenkin suhteuttaessa tämän pörssin pitkän aikavälin kahdeksan prosentin vuosituottoon, on kulu jopa 25 prosenttia. Liian usein perinteisessä rahastossa konkreettisimmaksi eduksi jääkin se, että samalla rahalla voi käydä pyyhkimässä kengät pankin tuulikaapissa.

Vaan mitä pitäisi tehdä, jos matikasta tuli kuutonen, mutta nyt heräsi halu hoitaa säästöjä itse?Jos pari tonnia sattuu pyörimään lompakossa, voi suuntaa kysyä maailman ehkä menestyneimmältä sijoittajakaksikolta, Warren Buffettilta ja Charlie Mungerilta. Heidän viidessä teemassaan ei tarvita laskutaitoa, vaan maalaisjärkeä.

Teemoista ensimmäinen koskee suhtautumista pörssikursseihin. Ole yhtiön arkiliiketoiminnan tarkkailija. Onko tuote tai palvelu asiakkaalle hyvä? Jopa alansa paras? Jätä muille markkinatilanteen, maailmantalouden ja kurssikäyrien analyysi.

Älä anna kurssiheilahteluiden vapisuttaa kaupankäyntisormea. Näe liiketoiminnalle arvo riippumatta siitä, millaisin hinnoin muut sijoittajat käyvät lyhyellä aikavälillä osakekauppaa keskenään. Salkunhoidossa on erotettava oikea kehitys aktiivisuudesta, samoin kuin muussa elämässä on erotettava rikkaus salkun kokoluokasta.

Toinen teema on itsetuntemus. Viisas lähtökohta on tunnustaa, että oma tietämys on vajavaista. Siksi osakeostoksia on järkevää keskittää toimialoille, joista kokee ymmärtävänsä jotain. Yksi kuvittelee tietävänsä jotain mediasta, toinen kaupoista, kolmas pankeista.

Vältä silti liiallista itseluottamusta ja pyri aina objektiivisuuteen. Eliminoi tunteiden vaikutuksia päätöksentekoon. Muista, ettet ole oikeassa tai väärässä siksi, että lauma on kanssasi samaa tai eri mieltä. Ratkaisevaa on johtopäätöstesi oikeellisuus. Ole itsenäinen, mutta älä itsepäinen.

Valmistautuminen on kolmas teema. Loistoyhtiöt tulevat pörssissä tarjoukseen vain muutaman kerran elämässä. Yleensä silloin, kun markkinat kohtaavat shokin. Tunnista voittajayhtiöt poutasään aikana, jotta kykenet toimimaan myrskyssä. Suunnitelman kanssa et harhaudu uutisvirran vietäväksi. Jos elämä muutoin suo, pidä jatkuvasti hieman käteiskassaa valmistautuaksesi pörssin alennusmyynteihin.

Neljäs teema on kärsivällisyys. Kuten Albert Einstein sanoi, korkoa korolle -mekanismi on maailman kahdeksas ihme. Sijoitusten hedelmistä ehtii nauttia sitä todennäköisimmin itse, mitä nopeammin toimeen ryhtyy. Ymmärrä myös olla pelokas muiden ahnehtiessa lyhyen tähtäimen tuottoja pörssin ollessa euforiassa (juuri ennen romahdusta). Tänään muodissa ovat hoivaviritykset ja asuntorahastot. Valtion rahojen loppuessa kellot soivat molemmille.

Viides teema liittyy yhtiövalintoihin. Suosi enemmän asiakkaan kokemaa laatua kuin halvalta näyttävää osakekurssia. Vain maksava asiakas tuo yhtiölle kestäviä tuloja. Kaikki muut tuloslaskelman rivit ovat yleensä kuluja.

Ja pyri tunnistamaan osaava, rehti ja rohkea yritysjohto. Istu pakarasi helliksi, omista pitkään. Älä nauti vain saavutuksista vaan myös matkasta, koska elät siinä. Pitkällä aikavälillä olemme kaikki kuolleita.

Kirjoittaja on Nordnetin osakestrategi ja sijoituskirjailija

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Oikaisu kolumniin (24.11.)