SDP selättää kokoomusta

Jyrki Katainen (kok.) oli eilen väsynyt. Kahden viikon puristus hallituksen muodostamiseksi valui hiekkaan keskiviikkoiltana. Kokoomuksen ja sosiaalidemokraattien välille syntyi jäinen railo. Kokoomusjohto kyllästyi SDP:hen. "Sosiaalidemokraatit ovat sata kertaa pahempia lypsäjiä kuin kepulaiset koskaan", kommentoi uupunut kokoomusneuvottelija heti neuvottelujen kariuduttua.

Kokoomuslaiset pitävät Jutta Urpilaista heikkona puheenjohtajana. Takana Eero Heinäluoma pyöritti showta.

Heinäluomalle viime viikkojen valta-asema on ollut täyttymys. Hän on käynyt ylikierroksilla ja uhkunut maanista voimaa.

Sosiaalidemokraatit puolestaan syyttävät Kataista huonosta neuvottelujen johtamisesta.

Epäselvää on, lensivätkö sosiaalidemokraatit ja vasemmistoliitto ulos hallitusneuvotteluista vai saivatko he vain haluamansa.

Kokoomus jäi kuitenkin yksin. RKP ja kristilliset jatkaisivat samalla pohjalla tunnusteluja, mutta vihreät vilkuilevat vasemmalle.

Keskustassa kutsu neuvotteluihin tuntui aluksi vastentahtoiselta, mutta nyt keskustaväki näkee tunti tunnin jälkeen hallituksessa enemmän etuja.

Yksi on kuitenkin selvää. SDP:n ja kokoomuksen henkilösuhteet ovat johtotasolla poikki.

105 VAI 111? Ne ovat hallituksen muodostamisen avainluvut. Katainen pyrkii luomaan keskustaoikeistolaisen hallituksen. Kokoomuksen, keskustan, RKP:n, kristillisten ja vihreiden takana olisi 105 kansanedustajaa. Kun puhemies on samalta laidalta, äänestyksissä hallituksen takana olisi 104 ääntä.

Se voi olla liian vähän. Jo yksittäisten kansanedustajien matkat kaatavat hallituksen esityksiä. Kokoomuksessa uskotaan, että 104 riittää kun hallituksella on hyvä henki. Ja sellainen porvarihallituksessa on ollut. Perussuomalaisilla lisättynä porvarihallitus olisi jo vahva.

Osa keskustan johtoväestä suuntaa silti ajatuksiaan sosiaalidemokraatteihin. Jopa oikeistokeskustalaiset väläyttelivät eilen taustakeskusteluissa yhteistyötä SDP:n kanssa. "Se voisi taas yhdistää keskustan kenttää".

SDP:n, keskustan, vasemmistoliiton, vihreiden ja RKP:n hallituksella olisi 111 kansanedustajaa. Se riittäisi.

SUURIN ero vasemmisto- tai oikeistovetoisen hallituksen välillä on talousasioissa. SDP lähti hallitusneuvotteluissa siitä, että valtion kassaa täytetään tulo- ja pääomaverojen korotuksilla. Leikkauksia ei juuri tehdä.

Keskustan johdossa pohditaan, onko se vastuullista politiikkaa. Viekö se Suomen Kreikan tielle? Se onkin aito vaara.

Vasemmistovetoisen hallituksen talouspolitiikka voi olla asia, joka vielä kallistaa yhteistyötä kokoomuksen suuntaan.

Nyt silti näyttää, että sosiaalidemokraatit selättävät kokoomuksen. Tiistaina Urpilaisesta tulee hallitustunnustelija ja sitten pian vasemmistovetoisen hallituksen pääministeri.

Ja sitten keskisuomalaisittain tärkeä asia. Keskustan äänikuningatar Anne Kalmarista taitaa tulla (maa- ja metsä)ministe-

ri.

Ellei sitten perussuomalaisten suhtautumien hallitusvastuuseen vielä muutu. Silloin koko tilanne menee aivan uusiksi.

Kirjoittaja on Keskisuomalaisen päätoimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.