Saanko edes kysyä?

Muistan kuinka nuorena sairaala-apulaisena jouduin juomaan päiväkahvini liinavaatevarastossa vanhempien kollegojeni kanssa. Valko- ja keltapukuiset hoitajat istuivat kansliassa nauttimassa virkistävästä kahvikupposesta. Lääkäreiden kahvipaikasta minulla ei ollut hajuakaan. Sairaalan johdon olemassaolosta olin taivaallisen tietämätön.

Työasujen värit ja mallit ovat noista opiskeluajoista muuttuneet, mutta hierarkia on pitänyt pintansa. Sairaalassa, jos missä, on vahva komentoketju. Vain harvoilla on oikeus avata suunsa. Rohkeat saavat yleensä kuulla kunniansa.

Toki myönteisistä asioista on tavallisilla rivi-ihmisilläkin lupa kertoa, mutta epäkohdista on oltava vaiti. Niistä saavat kertoa vain tietyssä asemassa olevat.

Keski-Suomen keskussairaalassa hoidossa olleilta potilailta ja joiltakin uupuneilta hoitajilta kuulee, kuinka tiukilla he ovat. Sävy muuttuu kysyttäessä asiasta esimiehiltä.

Miten saman osaston töiden ja hoitajien määrä voidaan nähdä niin eri tavoin? Ketä pitäisi uskoa?

Törmäsin tähän ikuiseen asiaan tiedustellessani muutamilta osastoilta kesän hoitajatilanteesta. Minulla kun piti olla tietoa asiasta.

Yritetäänkö hyssyttelyllä rauhoittaa potilaita? Vaiko kirkastaa sairaalan kuvaa muiden silmissä? Vai ovatko asiat sittenkin hyvin?

Mutta jos hoitajia on muutenkin niukasti, ja osa heistä on vielä sairaslomalla ja kun kesäsijaisina on opiskelijoita, niin kuka tekee työt ja kenelle siirtyy vastuu?

Totta on, että potilaspaikkoja on kesäksi vähennetty ja suunniteltuja leikkauksia siirretty syksyyn. Hoidettavia silti riittää.

Keskussairaalaan on tänä kesänä jouduttu ottamaan ennätysmäärä opiskelijoita töihin, koska valmistuneita ei ole ollut.

Vaativissa paikoissa, kuten vaikkapa sydänvalvonnassa, hoitajan on osattava hommansa, pystymetsäläistä ei sinne voi ottaa.

Hoitajat saivat maanantaina kivan kesälomalahjan Kuopiosta. Siellä tehdyssä tutkimuksessa todettiin, että Suomessa on liikaa hoitajia ja maassamme tehdään tarpeettomia leikkauksia. Tästäkin voidaan olla monta mieltä.

Kirjoittaja on Keskisuomalaisen uutistoimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.