Saksalainen tuhosi yli 30 vuoden perinteen

Kaikkea se saksalainen keksii, sanoi vanha kansa. Taannoin saksalainen Bauer Media keksi ostaa Suomesta läjän radioasemia ja laittoi sen jälkeen hihat heilumaan. Viime talven yt-neuvotteluissa kilometritehtaalle komennettiin 21 henkilöä. Viime viikolla Bauer Media ilmoitti lakkauttavansa Radio Jyväskylän ja lakkauttikin saman tien. Jäljelle jäävät vielä Nova, Kiss, Iskelmä, Radio City, Radio Pooki ja Play Radio.

Näistä Radio City selostaa monilla liigapaikkakunnilla paikallisen jääkiekkojoukkueen ottelut. Tämä traditio on Suomessa pitkä. Kun ensimmäiset paikallisradiot aloittivat vuonna 1985, olivat lätkäselostukset heti olennainen osa monen paikallisradion identiteettiä. Kari Tyni sekä yhä selostavat JP Jalo ja Juha Lindgren olivat tämän genren pioneereja.

Paikallisradioselostamisessa oli näihin päiviin saakka kyse siitä, että vedetään rehdisti värilasit päässä, ollaan oman kaupungin joukkueen mukana ja takana. Se ei ole journalistisin perustein kestävää toimintaa, mutta ehdottoman olennainen osa koko ilmiötä. Ja ennen kaikkea sitä, mitä ihmiset haluavat.

”Mukapaikallinen” City selostaa pelit monella liigapaikkakunnalla. Vielä viime kaudella paikallinen selostaja kiersi tradiotion mukaisesti kaikki ottelut ”oman” joukkueensa mukana. Sitten saksalainen keksi, että eihän ole järkeä siinä, että saman konsernin samalle kanavalle selostaa samaa ottelua kaksi eri selostajaa. Lopputulos on se, että esimerkiksi Jyväskylän selostus kuuluu nyt Helsingissä ja Helsingin Jyväskylässä. Saksalainen pyyhkäisi pois tuosta vain yli kolmen vuosikymmenen hienon perinteen. Ymmärtämättä kunnolla edes mitä pyyhkäisi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.