Salaliittoteoriaa kesäpäivän ratoksi

IMF:n entisen pääjohtajan Dominique Strauss-Kahnin tapauksessa mietityttää ennen muuta ajoitus. Miksi kaikki tapahtui juuri silloin kun euro uhkasi ajautua historiansa pahimpaan kriisiin ja IMF:n linjoituksilla oli väliä enemmän kuin koskaan?

Kiinnostavaa on se, että ranskalaista Strauss-Kahnia pidettiin nimenomaan suurten euromaiden Ranskan ja Saksan takuumiehenä.

Hänen piti tavata heti New Yorkin matkan jälkeisenä päivänä Saksan liittokansleri Angela Merkel, joka Guardianin mukaan yritti vaikuttaa IMF:ään siten, että Kreikan uusia tukipäätöksiä olisi lykätty syyskuulle.

Tapaaminen ei kuitenkaan koskaan toteutunut - tunnetuista syistä. Strauss-Kahnin paikalle, IMF:n väliaikaiseksi johtajaksi nousi amerikkalainen John Lipsky, joka pisti saman tien tuulemaan. Saksa ja perässä koko euroalue painostettiin uuteen Kreikan tukipakettiin globaalin myllerryksen estämiseksi.

Kyseisen 120 miljardin euron tukipaketin päälinjoista päätetään kuluvan heinäkuun aikana. Paketti tulee viime vuonna sovitun 110 miljardin paketin jatkoksi.

Nyt IMF:llä on uusi pääjohtaja, ranskalainen Christine Lagarde, jota pidetään Strauss-Kahnin tavoin Merkelin ja muiden johtavien europoliitikkojen lähipiiriläisenä.

Kriittisimmän vaiheen "likaiset työt" hoiti kuitenkin amerikkalainen Lipsky - eikä välttämättä ihan sattumalta.

Ranskassa koko ajan velloneet huhut Strauss-Kahnille viritetystä ansasta saivat uutta pontta perjantaina, kun New York Times paljasti, ettei raiskausjupakka ole sittenkään johtamassa syytteitä pitemmälle.

Raiskausyrityksen uhrin kerrotaan menettäneen uskottavuutensa aiempaa raiskausjupakkaa koskevan valehtelun ja väitettyjen huume- ja muiden rikolliskytkyjen seurauksena. Vankilassa nauhoitettu puhelinkeskustelu kertoi oikeusjutun takana olleista taloudellisista vaikuttimista.

Se, että taustalla olisi ollut joku isompi salaliitto, on toki silkkaa spekulaatiota.

Kiinnostavaa on kuitenkin esimerkiksi se, mitä väitettynä raiskauspäivänä tapahtui Strauss-Kahnin matkapuhelimelle. IMF-pomo soitti lentokentältä kolme kertaa hotelliin, ja toivoi että kadonnut työpuhelin olisi toimitettu kentälle.

Puhelin oli niin tärkeä, että Strauss-Kahn hälytti liikkeelle myös New Yorkissa asuvan tytärpuolensa, joka lähti etsimään kännykkää paikallisesta ravintolasta.

Kun kännykän löytäneet "hotellin edustajat" viimein saapuivat, olikin heillä puhelimen sijaan tarjolla käsiraudat.

Puhelimen sisältävät tekstiviestit ja sähköpostit sisälsivät todennäköisesti miljoonien eurojen arvoista sisäpiiritietoa IMF:n suunnitelmista esimerkiksi Kreikan ja euron suhteen. Päätyikö tämä tieto vääriin käsiin, kuten esimerkiksi hallitusten, pankkien tai rahastojen edustajille, kysyvät salaliittoteoreetikot - eivätkä välttämättä ihan turhaan.

Kirjoittaja on maakuntalehtien yhteisen ulkomaantoimituksen toimittaja

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.