(Salama)valoa tunnelin päässä

Syystalvi 1988: Kansainväliset pelastusmiehistöt uurastavat kolmisen viikkoa vapauttaakseen Alaskassa jäämassojen vangeiksi jääneet Kalifornian harmaavalaat avoveteen. Yhdysvaltain presidentti Ronald Reagan kannustaa pelastajia henkilökohtaisesti. Kansainvälinen yhteistyö valaiden pelastamiseksi yhdistää jopa keskenään kilpailevat suurvallat, joiden lähettämien jäänmurtajien lisäksi alueella pörräävät helikopterit, lentokoneet ja satojen toimittajien kuvausryhmien moottorikelkat. Erityisen aktiivisia ovat kansainväliset öljy-yhtiöt, jotka muutoin tekevät parhaansa Arktiksen herkän ekotasapainon tuhoamiseksi.

Kyse oli kahdesta valaasta, jotka kuuluivat valaiden maailmassa suhteellisen hyvin säilyneeseen lajiin. Niiden kohtaloksi oli koitua luonnon kiertokulun aiheuttama "katastrofi", joka vuosittain toistuu arktisilla alueilla kymmeniä kertoja. Pelastamisen mediakohun jalkoihin jäi muun muassa Islannin jokasyksyinen ilmoitus jatkaa valaiden pyyntiä "tieteellisiin tarkoituksiin".

Tarinan opetus? Luonnon köyhtyminen, esimerkiksi eläinlajien kuoleminen sukupuuttoon on vääjäämättömyydessään perin tylsä prosessi. Ei se myy. Media tarvitsee yksittäistapauksia, liikuttavia kohtaloita, kiintopisteitä, joiden ympärille saa uusia juttuja ja tarinoita.

SYYSKUU 2010: Pastori Terry Jones pinoaa Koraanit polttorovioon kirkkonsa pihalle Gainesvillessä Yhdysvalloissa. Jokainen ajatteleva ihminen tietää, että muslimien pyhän kirjan sanoma ja sen sadoille miljoonille ihmisille tuoma lohdutus ei pastorin barbaarisella roviolla katoa maailmasta. Toteutumattomanakin polttouhkaus kerää valtavan mediajulkisuuden maailman johtajien vetoomuksineen kautta maapallon ja eri uskontokuntien.

Tarinan opetus? Ongelmallisten asioiden leimaava ja mustavalkoinen yleistäminen on aina helpompaa kuin kokonaiskuvan huolellinen hahmottaminen miljoonista eri sävyistään. Kielteisellä vastakkainasettelulla saa helpommin ja halvemmalla julkisuutta kuin rakentavalla yhteensovittamisella, sillä media tietää, että kaikki vieras pelottaa. Ja viha myy.

LOKAKUU 2010: San Josén kaivoksella Chilessä kaivoskuiluun yli kahdeksi kuukaudeksi jääneiden kaivosmiesten omaisten teltta kaatuu ja huonekalut murskautuvat, kun alueella tungeksivat yli 1 700 toimittajaa ja kuvaajaa ahtautuvat saamaan kommentteja ensimmäisenä kaivoksen uumenista vapautuneen Florencio Ávalosin omaisilta. Lopulta turvaudutaan nyrkkeihin.

Tarinan opetus? Myös positiivisuudella ja käsitettävän kokoisella inhimillisellä uutisella toivosta on valtava voima. Sekin myy. Chilen kaivosmiesten kamppailu yhdisti aidosti koko maailman, vaikka samaan aikaan esimerkiksi Kiinan kaivoksissa kuolee mainareita kuin kärpäsiä.

Mutta "Toivon leirissä" nähtiin ehkä vasta vain esimakua tulevasta. Syvyyden vankilastaan vapautuneilla miehillä pahin on vasta edessä, jos heistä vastaisuudessa tulee pelkkää median raaka-ainetta ja riistaa.

Kirjoittaja on Keskisuomalaisen pääkirjoitustoimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.