Samaan aikaan kepeä ja vahva

Pakko vielä palata ihan pieneksi hetkeksi Mikael Granlundin ilmaveivimaaliin jääkiekon MM-kisoissa. "On se! On se sellainen!" karjui Antero Mertaranta ja siihen karjumiseen kiteytyi vahva tunne ja varmuus, että moista maalia ei olisi voinut tehdä kuin 19-vuotias - tai siis joka tapauksessa nuori. Niin kepeän ja huolettoman ennakkoluulottomasti maali syntyi. Sellainen tunne katsojalle veivauksesta välittyi.

Ei siis ihme, että lähes kaikki hullaantuivat.

GRANLUNDIN ilmaveivin kaltaista heittäytyvää pitelemättömyyttä on viime viikkoina nähty myös toisessa televisiossa nähdyssä lajissa.

Kyse on musiikkiteatterista ja Stage-nimisestä ohjelmasta, jossa kuusi koulua valmistaa teatteriesityksen ja kilpailee siitä, mikä koulu tekee sen vakuuttavimmin. Yksi kouluista oli jyväskyläläinen Cygnaeus-lukio, joka pääsi kolmen parhaan joukkoon. Nyt jatkossa ovat enää Tampereen yhteiskoulun lukio ja Porvoon Linnankosken lukio.

No just, huokaa joku, eihän musiikkiteatteriharrastajista voi puhua samana päivänäkään Granlundin veivauksen kanssa.

Kyllä voi, vaikka ohjelma ei olekaan noussut kaikkien puheenaiheeksi, eikä saanut hurjia kansanjoukkoja liikkeelle.

MOLEMMISSA kyse on aivan samasta asiasta. Nimittäin nuoren uskalluksesta heittäytyä ja ottaa riski omana itsenään. Kyse on myös luottamuksesta toisiin, minkä ansiosta heittäytyminen on mahdollista.

Nämä tunnetilat on aikuisten helppo tunnistaa kotisohvilta katsoipa sitten nuoren miehen tekemään maalia tai pätkiä nuorten teatteriesityksestä. Vanhempi väki saattaa tällöin muistaa kaukaisen häivähdyksen siitä, kun itse tunsivat elämässään olevan yhtä pitelemättömiä. Kaikki oli mahdollista - tai ainakin melkein.

Sellaisen innostuksen nähdessään jopa kyyninen aikuinen väkisinkin innostuu. Innostus on näkynyt myös Stage-ohjelman kyynelehtivissä tuomareissa.

Harva silmäpari jäi kotikatsomoissakaan kuivaksi, kun Cygnaeus-lukion Juhana Aho lauloi yhdessä Roosa Karhusen kanssa. Laulavaan Ahon perheeseen kuuluvalle Juhanalle estradit ovat tulleet tutuiksi nelivuotiaasta alkaen. Stage-tuomari uskalsi povata hänelle uraa Broadwaylle saakka.

Toivottavasti cynkkarilaisten esitys nähdään jatkossa Jyväskylän kaupunginteatterissa.

USKOMATON ilmaveivimaali tarjosi hienoja tunne-elämyksiä myös urheiluun vihkiytymättömille. Juuri samoja tunnetiloja tarjoavat Stagen nuorten teatteriesitykset.

Mutta miksi nuorten teatteriesitysten hehkuttaminen silti kuulostaa tätimäiseltä (täti toki olenkin), mutta Granlundin suoritusten ihailussa ei katsota olevan mitään tätimäistä tai setämäistä?

Kuitenkin molemmissa tapauksissa vanhempi väki ihailee nuoren ennakkoluulottomuutta sekä kykyä olla samaan aikaa kepeä ja vahva. Ja pitelemättömyyttä ja uskallusta heittäytyä.

Olkoon nuorten tekemisistä innostuminen ihan reilusti tätimäistä ja setämäistä - hienoja suorituksia joka tapauksessa kaikki tyynni.

Kirjoittaja on Keskisuomalaisen pääkirjoitustoimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.