Sananvapaus on suvaitsevaisuutta

Korkein oikeus (KKO) on antanut kolme keskeistä yksityiselämän loukkaamista koskevaa ennakkopäätöstä, jotka Euroopan ihmisoikeustuomioistuin (EIT) on arvioinut aiheettomaksi sananvapauteen puuttumiseksi.

Ensimmäinen päätös koski rikoksesta epäillyn ja tuomitun tavallisen henkilön nimen ja kuvan julkaisemista lehtijutussa. EIT kuitenkin arvioi, että kahden miljoonan markan eläkepetos oli sellaista julkisten varojen väärinkäyttöä, josta sai kertoa, vaikka tekijä oli tavallinen henkilö.

Toinen päätös koski edesmenneen valtakunnansovittelijan naisystävän nimen mainitsemista välikohtauksessa, joka johti valtakunnansovittelijan erottamiseen. KKO katsoi, ettei naisystävän nimeä saanut mainita, vaikka hän kuului julkisuuden henkilön lähipiiriin. EIT taas katsoi, että naisystävä oli itse osallistunut tilanteeseen, jonka huomioarvon hän tiesi korkeaksi. EIT katsoi Helsingin hovioikeuden tuomioiden rikkovan sananvapautta, kun niissä seurattiin KKO:n ennakkopäätöstä.

Kolmas KKO:n päätös koski Esko Ahon presidentinvaalikampanjan tiedotusvastaavan seurustelun uutisointia. KKO ei pitänyt tiedotusvastaavaa vallankäyttäjänä, jonka yksityiselämästä saisi kertoa ilman suostumusta.

EIT:n mukaan tiedotusvastaava ei ollut täysin yksityinen henkilö, koska hänellä oli merkittävä rooli kampanjassa ja hän toimi ehdokkaan tavoitteiden puolesta.

RIKOSLAIN yksityiselämän loukkaamista koskevassa säännöksessä on vallankäyttäjiä koskeva poikkeus. Vallankäyttäjien yksityiselämästä voi kertoa, jos se on tarpeen heidän tehtäviensä hoidon arvioimiseksi. KKO on tulkinnut tätä poikkeusta tiukasti. Yleistä mielenkiintoa koskevista asioista tai vallankäyttäjien lähipiiriin kuuluvien henkilöiden tekemisistä ei ole saanut kertoa, jos niiden on katsottu koskevan yksityiselämää.

KKO on tulkinnut, että yksityiselämän loukkaamista koskevaa säännöstä on voitu soveltaa sellaisenaan, koska siinä on jo otettu huomioon EIT:n käytäntö. EIT:n langettavat päätökset ovat kuitenkin osoittaneet, että KKO:n yksityiselämää koskevat tulkinnat ovat olleet virheellisiä.

Ero johtuu siitä, että KKO:n käytännössä kynnys kertoa yksityiselämän asioista on paljon korkeampi kuin yleistä mielenkiintoa koskevien asioiden kynnys EIT:n käytännössä.

Tämä on johtanut siihen, että yleistä mielenkiintoa ja vallankäyttäjien lähipiiriä koskevista asioista kertominen on voinut johtaa rangaistus- ja korvausvaatimuksiin.

KKO:n ennakkopäätökset ovat ruokkineet sananvapautta rajoittavaa tiukkaa tulkintaa, kun niiden perusteella on vastaavissa asioissa nostettu uusia oikeusjuttuja. Kun käräjäoikeudet ja hovioikeudet ovat seuranneet omissa ratkaisuissaan KKO:n ennakkopäätöksiä, virheellisten yksityiselämää koskevien tulkintojen vaikutus on moninkertaistunut.

KKO:n 2000-luvun alun tulkinta rikoksen kuulumisesta yksityiselämän piiriin johti uusiin juttuihin niin, että KKO joutui itse vuonna 2005 muuttamaan aikaisempaa kantaansa uudella ennakkopäätöksellä.

ON MAHDOLLISTA, että Suomi voi saada uusia langettavia päätöksiä, jos käräjä- ja hovioikeuksien yksityiselämän loukkaamista koskevat tuomiot ovat EIT:n sananvapautta koskevan käytännön vastaisia.

Kun EIT katsoo sananvapautta loukatun, se määrää valtion maksamaan hyvitystä sekä korvaamaan toimittajien ja median maksettavaksi tuomitut korvaukset ja kulut. Täten sananvapauden aiheettomat rajoitukset tulevat viime kädessä valtion maksettavaksi.

EIT on myös arvostellut, että Suomessa rangaistukset ja korvaukset ilmaisurikoksista ovat liian ankaria, vaikka sananvapauteen puuttuminen olisi ollut hyväksyttävääkin. Tämän korjaaminen edellyttäisi lainsäädännön muuttamista. Tärkeintä on kuitenkin oikeuskäytännön muuttaminen.

Sananvapaus edellyttää suvaitsevaisuutta sekä loukkaavien, epämiellyttävien ja ärsyttävienkin mielipiteiden sietämistä. Kynnys rikos- ja vahingonkorvausjutuille pitäisi olla näitä korkeampi. Yhteisiä asioita koskevassa keskustelussa pitää sietää voimakastakin arvostelua sekä valtakunnallisella että paikallisella tasolla.

Kirjoittaja on oikeustieteen tohtori ja kauppaoikeuden lehtori Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulussa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.