Sankarit sekosivat

Täydellinen päähenkilö tekee draamasta tylsää. Kuitenkin sarjan tai elokuvan tähti on sankari, tavalla tai toisella, eikä pelkkä paskiainen herätä katsojan sympatioita.

Hankalien ja ongelmaisten päähenkilöiden uuden aikakauden aloitti tohtori House (Hugh Laurie). Nerokas lääkäri oli myös erittäin hankala ihminen. Ylimielinen töksäyttelijä piti potilaitaan vain älyllisinä pulmina ja todennäköisinä valehtelijoina.

Housen tekijät myönsivät suoraan lainanneensa ongelmaisten päähenkilöiden yhtä suurinta legendaa: Sherlock Holmesia. House oli menestys, joten matkijoita on riittänyt. Viimeistään nyt kirkasotsaisten, täysin epäitsekkäiden ja erehtymättömien sankareiden aika oli ohi.

Nyt sankarin suorastaan pitää olla vaillinainen. Uhkapeli- tai alkoholiongelma ovat vain kiinnostavia luonteenpiirteitä, mikäli sankari hoitaa hommansa kunnialla. Mielenterveysongelmat ovat suorastaan muotia.

Tänään alkava rikosdraamasarja Mr. Robot tekee uuden ennätyksen hankalan päähenkilön suhteen. Elliot Alderson on tietoturva-asiantuntija ja anarkisti, joka on niin ahdistunut, että kaikenlaiset ihmiskontaktit ovat erittäin hankalia. Elliotin lapsuus on ollut erittäin traumaattinen, ja hän on elänyt suurimman osan elämästään yksin. Vainoharhainen Elliot käy terapiassa, taistelee huumeriippuvuutta vastaan ja syö mielialalääkkeitä.

Tästä on sankarin vaikea enää ongelmaisemmaksi pistää.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.