Sano urheilulle: Kiitos ei!

Oletko opastanut lastasi siihen, jos hänelle tullaan tarjoamaan urheilua? Etenkin jos kaverit urheilevat, lapsella voi olla suuri houkutus kokeilla itsekin.

Urheiluhuuma vetää nuoria puoleensa, joten lapsellesi on hyvä kertoa ajoissa, että yksikin kerta voi koukuttaa. Ensimmäinen salimaistiainen on usein ilmainen, mutta koukkuun saatuaan urheilun välittäjät saleilla ja seuroissa kiskovat kuukausi ja vuosimaksuja.

Koulujen terveystiedon tunneilla urheilun riskeistä puhutaan liian vähän. Tutkimusten mukaan urheilussa toimii porttiteoria, jossa miedosta sportista siirrytään kovempiin lajeihin. Moni on menettänyt sekä terveytensä että rahansa peliriippuvuuteen.

Lukuisat nuoret aloittavat urheilun viattomalla hiihtelyllä tai pihahöntsällä kavereiden kanssa, mutta siitä on leikki kaukana, jos lapsi siirtyy jääkiekko- tai hiihtojengiin. Lätkää hinkuvalle teinille on hyvä kertoa lajin riskeistä ja siihen liittyvistä rikollisista lieveilmiöistä. Pitkään jatkunut päähän taklaaminen aiheuttaa aivovaurion, eikä jäkispiireissä voi koskaan tietää, milloin stadilainen sekopää syöksyy takaa kimppuusi.

Poliisi onkin kiinnostunut järjestäytyneen urheilun yhä väkivaltaisemmista muodoista, jossa aikuiset miehet uhkailevat ja hakkaavat lapsia. Hiljattain poliisi suoritti etsinnän useiden jengien pukukopeissa ja löysikin läjäpäin mailoja ja nyrkkihanskoja.

Ennen vaarallisimpana lajina pidetty nyrkkeily on siirretty miedompiin lajeihin. Kovimpia lajeja ovat hiihto ja pyöräily. Muita lajeja vedetään nenän tai suun kautta, mutta entiset mestarihiihtäjät ja -pyöräilijät ovat paljastuneet suonensisäisiksi käyttäjiksi. Kestävyysnarkit ovat valmiit riskeeraamaan elämänsä saadakseen vielä yhden piikin ja ykkössijan.

Suomeen tuodaan lapsien houkutukseksi nykyään myös lukuisia muuntolajeja, joiden perässä Suomen tulli ei pysy. Lumilautailu on yksi vaarallisimmista synteettisistä muuntolajeista. Lautailija uskoo euforisessa tilassa pystyvänsä tasapainoilemaan kaiteella. Pahimmat tapaukset hyppäävät katolta.

Urheilu aiheuttaakin valtavia kansanterveydellisiä ja -taloudellisia menetyksiä. Urheillessa happi ei kulje kunnolla ja päässä heittää. Sadattuhannet suomalaiset kaatuvat vuosittain urheilun vaikutuksen alaisena. Urheilutörttöilyt aiheuttavat vuosittain tuhansia vakavia alaraaja- ja tukielinvammoja. Suomen työpaikoilla menetetään miljardeja euroja sähly- ja futishöyryissä tehtyjen törmäilyjen seurauksena. Jos olet työnantaja, älä ikinä palkkaa golffaria. Hän miettii pakkomielteisesti, milloin saa vetää taas seuraavan kierroksen.

Urheiluun liittyy usein sekakäyttö. Pelkkä urheilu ei riitä, vaan sen päälle vedetään keskikaljaa katsomoissa, joukkueiden saunailloissa ja pelimatkoilla. Urheillessa tai sitä seuratessa tulee usein myös sanottua tyhmyyksiä, joita katuu seuraavana aamuna. Lasten paikka ei ole jääkiekko- tai jalkapallokatsomossa.

Pitkään urheiluongelmaa vähäteltiin Suomessa, mutta viimeinkin sen vahingollisuuteen on herätty. Opeta lastasi siis sanomaan: ”Kiitos ei urheilulle!”

Kirjoittaja on vapaa tutkija ja Keskisuomalaisen avustaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.