Sanomisen pakko ja vapaus

Äskettäin vietettiin kansainvälistä lukutaitopäivää, jota Suomessa juhlivat ennen muuta sanomalehdet. Viime viikon alkuun sijoittui puolestaan YK:n kansainvälinen demokratiapäivä. Sitä vietettiin nyt kolmatta kertaa, eikä se toistaiseksi ole saavuttanut Suomessa suurta julkisuutta.

Demokratiaan liittyy olennaisesti sananvapaus. Jotta demokratia toteutuu, kansalaisilla täytyy olla mahdollisuus saada tietoa vallanpitäjien toimista sekä vapaus arvostella heitä ja ilmaista muutenkin mielipiteitään. Tätä(kin) varten ovat sanomalehdet.

Yksi perinteisesti suomalaisten arvostama ja laajasti käyttämä vaikuttamisen kenttä ovat olleet lehtien yleisönosastot. Viime vuosina rinnalle ovat tulleet internetin keskustelupalstat.

MUUTAMA VUOSI sitten ennustettiin yleisesti lehtien yleisönosastojen lähitulevaisuudessa kuihtuvan, koska kirjoittajat siirtyvät verkkoon. Toisin on käynyt. Lehtien yleisönosastot tuntuvat vain vahvistuvan, sillä keskustelu verkossa velloo perin erilaisena kuin lehtien mielipidesivuilla.

Verkkokeskustelun tuoreus ja helppous on toisaalta sen suosion kompastuskivi. Kuka jaksaa perehtyä kymmenien viestien ketjuihin? Blogikirjoittelua lukuun ottamatta verkosta on vaikea löytää punnittuja mielipiteitä.

Toisin on sanomalehdissä. Yleisönosastokirjoitukset on tarkistettu, kieliasua tarvittaessa korjattu sanoman perille menon helpottamiseksi ja parhaimmillaan toimitus onnistuu nasevalla otsikoinnilla nappaamaan satunnaisenkin selaajan mielenkiinnon. Oma viesti saavuttaa parhaimmillaan esimerkiksi Keskisuomalaisessa liki 200 000 lukijaa.

LYHYET-PALSTA on mielipidesivun matalimman kynnyksen foorumi. Siellä saa sanoa nimimerkin takaa, kun pidempiin kirjoituksiin vaaditaan oma nimi. Vain hyvin henkilökohtaisen, arkaluonteisen asian ollessa kyseessä toimitus voi sallia nimimerkin suojan myös pidempiin kirjoituksiin.

Lyhyet-palstasta onkin tullut muutamassa vuodessa todella suosittu. Pienistä kommenteista kasvaa suuria puheenaiheita, kun lukijat niitä kodeissa ja työpaikoilla ruotivat.

Toimituksessa olemme tietysti Lyhyet-palstan suosiosta iloisia, joskin myös joudumme varsin usein kirjoittajien kipakoiden haukkujen kohteeksi. Jos oma mielipide ei ole mennyt lehteen, kenties useammallakaan yrittämällä, kirjoittaja syyttää meitä suorastaan sananvapauden rajoittajiksi.

Lyhyet-palstallekin tarjotut mielipiteet luetaan kaikki, ja niistä valikoidaan mahdollisimman monipuolinen kattaus ajankohtaisia aiheita. Useimmat kirjoitukset tuovat esille jonkun epäkohdan tai suoranaisen vääryyden, joten positiiviset viestit pääsevät varmimmin perille harvinaisuuteensa ansiosta.

Usein Lyhyet-palstalle tarjotaan myös lehteä arvostelevia, toki joskus kiittäviäkin, mielipiteitä. Julkaisemme niitä, jos ne tuntuvat yleisesti kiinnostavilta ja omaperäisiltä, mutta pääasiassa lehteä koskeva palaute päätyy vain toimituksen omaan käyttöön. Arvokasta se on silti; sen mukaan me lehteä kehitämme.

Kirjoittaja on Keskisuomalaisen varapäätoimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.