Saudi-Arabia – muuta kuin öljyä?

Öljyrikkauksistaan nauttiva vanhoillinen Saudi-Arabia on perinteisesti pysytellyt Lähi-idän kiistojen ulkopuolella, sillä hallitseva saudidynastia on liian haavoittuvainen puuttuakseen naapuriensa ongelmiin. Oma turvallisuus lepää liittosuhteessa Yhdysvaltojen ja amerikkalaisaseistuksen varassa.

Uhkakuvia sunni-islamilainen Saudi-Arabia näkee sotaisissa Isisin taistelijoissa sekä naapurissaan Iranissa, joka tukee ja aseistaa shiialaisia liittolaisiaan.

Siinä missä Saudia-Arabian turvallisuuspolitiikka on ankkuroitunut länteen, kuningaskunta pitää tiukasti kiinni asemastaan islamin pyhien paikkojen Mekan ja Medinan suojelijana. Sharialakia tiukasti noudattavaa kuningaskuntaa on arvosteltu ihmisoikeusrikkomuksista mutta suurimpana öljyntuottajana kansainväliset sanktiot on jätetty toteuttamatta.

Ulkopuolinen maailma on aina silloin tällöin pannut merkille Saudi-Arabiassa hetkittäin puhaltaneita vapaampia tuulia, mutta on joutunut hyvin pian pettymään. Kyseessä on joka kerta ollut suhtautuminen kuningaskunnan naisiin, ja mittatikkuna on pidetty naisten oikeutta autoiluun.

Persianlahden sodan aikana amerikkalaisten naissotilaiden esimerkistä oppia ottaneita uhmakkaita saudinaisia ilmestyi vuonna 1991 ratin taakse. Niin tapahtui myös viime vuonna. Ilmiöt katosivat kuitenkin nopeasti uskonnollisten siveyspoliisien puututtua asiaan.

Maailma seurasi mielenkiinnolla presidentti Barack Obaman ja hänen puolisonsa Michellen äskettäistä vierailua Saudi Arabiaan, missä kuningas oli vaihtunut. Surunvalittelun ohessa vieraita kiinnosti myös se, olisiko kuningaskunnassa mikään muuttumassa. Ainakin hetkellisesti se siltä näytti.

Paljaspäinen Michelle Obama ei lyhyen vierailun aikana noudattanut maan tiukkoja pukeutumissääntöjä, minkä lisäksi osa presidenttiparia vastaanottaneista saudeista kätteli Michelleä. Kuningaskunnassa naisia, eikä erityisesti vieraita, ole tapana tervehtiä kädestä.

Voisiko tästä tehdä pitkälle meneviä johtopäätöksiä? Tuskinpa. Saudi-Arabian uusi kuningas Salman bin Abdulaziz vakuutti jatkavansa edeltäjänsä politiikkaa, ainakin sisäpolitiikkaa. Monet merkit viittaavat muutoksia kuitenkin ulkopolitiikassa, sillä Saudi-Arabia ei voi sulkea silmiään alueen väkivaltaisilta tapahtumilta. Edunvalvonnan jakolinja kulkee suhtautumisessa väkivaltaiseen islamilaisuuteen ja erityisesti sotaisaan Isis-järjestöön.

Kun liittolainen Yhdysvallat tarvitsee myös Irania radikaali-islamilaisten vastaiseen rintamaan, niin Saudi-Arabia löytää itsensä samalta puolelta alueellisen kilpailijansa kanssa.

Maltillinen ja vaikutusvaltainen Saudia-Arabia erottuu kuitenkin naapureistaan siinä, että se on tietyin ehdoin ajanut Israelin tunnustamista. Saudit siunasivat myös naapurinsa Qatarin aikoinaan avaamat kauppasuhteet Israelin kanssa.

Saudi-Arabia hallitsee hyvin kulissien takaisen diplomatian eikä juutalaisvaltion julkinen tunnustaminen olisi yllätys. Se ainakin torjuisi vaatimukset uudistuksista kuningaskunnassa.

Kirjoittaja on Lähi-idässä vuosina 1981–2002 työskennellyt vapaa toimittaja, joka asuu nyt Suomessa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.