Saudien vaikea yhtälö

Saudi-Arabian naapurimaissa on arvioitu shiialaisen imaamin Nimr al-Nimrin teloitusta paitsi kiihkeän profeetallisesti myös perin realistisesti. Shiiojen uskonnolliset ja poliittiset johtajat Iranissa ja Irakissa julistavat teloituksen johtavan saudien kuningashuoneen kaatumiseen.

Turkin varapääministeri Numan Kurtulmus sanoo, että ”poliittisilla kuolemanrangaistuksilla” luotuja muslimimaiden lisäjännitteitä ei olisi tarvittu alueella, joka on jo nyt ”kuin ruutitynnyri”. Iranin ulkoministeriön tiedottajan Hossein Jaber Ansarin mukaan Saudi-Arabia pyrkii ratkaisemaan ”sisäisiä ongelmiaan ulkoistamalla ne”.

Kaikki ovat tavallaan oikeassa. Ruutitynnyri on vaisu ilmaus. Turkissa on kaksi miljoonaa Syyrian sotapakolaista, Libanonissakin toista miljoonaa. Syyrian sota on osittain myös islamilaisen maailman uskonsotaa; sitä Saudi-Arabia käy aktiivisesti Syyrian lisäksi myös Jemenissä.

Puheet al-Saudin suvun vallan kaatumisesta ja sisäisten ongelmien ulkoistamisesta viittaavat öljymarkkinoiden hintakilpailuun, joka tuo vaikeuksia Persianlahden öljymaille. Kirjoitin syksyllä Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n arviosta, jonka mukaan Saudi-Arabia ja Bahrain voivat nykyisillä öljyn hinnoilla pitää yllä nykyistä elintasoaan vajaat viisi vuotta (Ksml 30.10. 2015). Nyt tuota IMF:n arviota lainailevat muutkin.

Saudi-Arabia on maailman suurin öljynviejä ja saa 90 prosenttia tuloistaan raakaöljyn tuotannosta. Öljytuloilla Saudi-Arabiassa on järjestetty ilmainen koulutus, terveydenhuolto ja työttömyyskorvaukset. Arabikevään kuohunnat tukahdutettiin paitsi voimankäytöllä myös sillä, että kaikille annettiin kahden kuukauden ylimääräinen palkka. Lisäksi kuningashuone ilmoitti muutenkin panostavansa lisää hyvinvointipalveluihin.

Sunnien johtamassa Saudi-Arabiassa on merkittävä shiiavähemmistö. Arabikevään jälkilöylyissä pidätettiin tuhansia shiioja. Shiiaenemmistöisessä Bahrainissa valtaa pitää edelleen kuningas Hamad ibn Isa Al Khalifa sunnisukuineen. Arabikevään demokratiamielenosoitukset nujerrettiin väkivalloin Saudi-Arabian ja Arabiemiraattien asevoimien tuella.

Kummassakin maassa rikastuminen öljytuloilla aiheutti valtavan muutoksen beduiinikulttuureihin vain parissa vuosikymmenessä. Vielä 1950-luvulla 40 prosenttia Saudi-Arabian väestöstä eli maaseudulla, nyt 80 prosenttia asuu kaupungeissa. Työttömän, valtavan nuorisosukupolven osto öljyrahoilla toimettomuuteen keskellä globalisaatiota sekä kotimaassa ympäröivää vanhan ja uuden maailman murrosta on ollut valtava riski, varsinkin kun öljytulot uhkaavat tyrehtyä.

Saudi-Arabian tuoreen budjetin alijäämä on maan historian suurin. Leikkauksia tehdään kaikkiin muihin menoluokkiin paitsi turvallisuuteen ja puolustukseen, sillä varsinkin sota Jemenissä on kallista.

Nimr al-Nimr ja kolme muuta shiia-muslimien toisinajattelijaa teloitettiin terroristeina, kuten muutkin 43 tuomittua. Näin shiiat tulivat fundamentalistista wahhabilaisuutta harjoittavassa Saudi-Arabiassa leimatuiksi terroristeiksi. Se on paitsi varoitus koko yhteiskunnalle myös yksi näkökulma vähemmistöongelmaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.