Saunadiplomatian uusi valtti

Suomalainen saunadiplomatia kärsi yllättävän takaiskun virolaisille, kun YK:n kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestö Unesco päätti kokouksessaan marraskuussa lisätä ihmiskunnan aineettoman maailmanperinnön luetteloon virolaisen savusaunaperinteen – siis virolaisen, vaikka suomalaisilla on esittää arkeologisia jäänteitä saunoistaan yli 1200 vuoden takaa ja meillä Suomessa on enemmän saunoja kuin henkilöautoja!

Vaikka Suomen Saunaseuran aloitteesta perustettu Kansainvälinen Saunaliitto on määritellyt saunan esimerkiksi europarlamentaarikoille suomalaisen kulttuurin tuotemerkkinä, kansainvälisessä saunadiplomatia-lobbauksessa on epäonnistuttu pahemman kerran. Nyt Unesco kertoo sivuillaan, kuinka savusauna on ”tärkeä osa virolaisten jokapäiväistä elämää”.

Suomalainen saunadiplomatia on maailmankuulua – ainakin meille suomalaisille. Saunaseura on palkinnut ulkoministeriön saunadiplomatian arvostetulla Löylynhenki-palkinnollaan.

Lähes kaikissa Suomen suurlähetystöissä on saunat. Ne on rakennettu ensimmäisinä myös kansainvälisissä rauhanturvaoperaatioissa. Sauna on jo vuosikymmeniä ollut kiinteä osa suomalaisen diplomatian ”pehmeää voimaa”, luottamuksen luonnin, sopimusten teon ja rauhanrakentamisen ympäristöä.

Suomalaisen saunadiplomatian saavutuksia lännessä ovat esimerkiksi Belgian kuninkaan Leopold III:n jo 1930-luvulla tilaama suomalaissauna tai tuoreempana Yhdysvalloissa toimiva saunaseura Diplomatic Finnish Sauna Society of D.C.

Suomen idänsuhteissa saunadiplomatialla on ollut aivan oma koodistonsa. Esimerkiksi presidentti Urho Kekkonen valotti saunadiplomatian herkkää seurusteluetikettiä Neuvostoliiton suurlähetystön saunan vihkiäisissä Helsingin Tehtaankadulla ohjeistamalla, että ”löylyä pitää heittää niin kuin lammas kusee”. Yhteisiä sotaharjoituksia Suomen kanssa vaatineen Neuvostoliiton puolustusministerin Dmitri Ustinovin Kekkonen pehmitti Tamminiemen saunassa.

Aina Kekkosen hienovaraista ohjeistusta ei ole seurattu, ja saunadiplomatiamme julkisivu on siitä kärsinyt. Kun Heinolassa järjestettiin saunomisen maailmanmestaruuskisat, finalisteista yksi kuoli ja toinen oli kuusi viikkoa koomassa.

Mutta nyt julkisivullemme on kovaa tilkettä. Yhdysvaltain lääketieteellisen yhdistyksen arvovaltaisessa Jama Internal Medicine -lehdessä julkaistu tutkimus kertoo, että 4–7 kertaa viikossa noin 80 asteen löylyissä saunovilla äkillisen sydänkuoleman riski on peräti 63 prosenttia pienempi kuin vain kerran viikossa saunovilla.

Kansainvälistä tutkimusryhmää veti Keski-Suomen keskussairaalassa Jyväskylässä osastonylilääkärinä toimiva Itä-Suomen yliopiston dosentti Jari Laukkanen. Tutkimus seurasi yli 2 300:n keski-ikäisen itäsuomalaisen miehen elämää yli 20 vuotta.

Kyseessä on ylipäätään ensimmäinen saunomisen vaikutuksia selvittänyt pitkän aikavälin seurantatutkimus. Sauna from Finland ry:n toiminnanjohtajan Carita Harjun mukaan tutkimustuloksia hyödynnetään suomalaisen saunan kansainvälistymistyössä.

Mitä virolaisilla on tähän esittää?

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.