Se on moro, King Kong

Kutonen esittää tänään Peter Jacksonin ohjaaman suurelokuvan King Kong, joka sai ensi-iltansa vuonna 2005. Näin aikoinaan elokuvan teatterissa ja olin vaikuttunut sen näyttävyydestä.

Satuin kanavalle sattumalta, kun King Kong esitettiin telkkarissa viimeksi alle kaksi kuukautta sitten. Katsominen piti lopettaa, kun silmiin alkoi sattua. Kaksitoista vuotta sitten upeat erikoistehosteet tuntuivat nyt kulmikkailta ja väärällä tavalla videopelimäisiltä.

Elokuva on paljon muutakin kuin erikoistehosteita, mutta jos silmä tarttuu jatkuvasti niihin, katsomiskokemus kärsii. Ei uusi Kong Kong nytkään huonolta näytä; vain juuri sen verran vanhentuneelta, että se häiritsee kohtuuttoman paljon.

Vuoden 1933 alkuperäinen King Kong toimii teknisesti yhtä hyvin kuin vuoden 2005 versio, vaikka siinä jättiapina on toteutettu nukeilla. Stop motion -animaatio ei teknisesti pärjää tietokonetehosteille, mutta sen vanheneminen on helpompi hyväksyä.

Uusinta Star Warsia voi verrata uuteen King Kongiin, vaan ei vanhaan, koska se painii ihan eri sarjassa. Adam Sandlerinkin komediat näyttävät paremmilta kuin Chaplinin, mutta silti viihdyn paljon paremmin Chaplinin seurassa myös vuonna 2017.

Erikoistehoste-elokuviin olisikin hyvä pistää ”parasta ennen” -päivämäärä. Jos ei virallisesti, niin ainakin omassa mielessä. Äskettäin telkkarissa esitetty Pulp Fiction on 11 vuotta Jacksonin King Kongia vanhempi elokuva. Pulp Fictionin seurassa en silti miettinyt elokuvatekniikkaa hetkeäkään.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.