Seksiä, sähläystä ja väkivaltaa

Silvio Berlusconi, Kaarle XVI Kustaa ja Dominique Stauss-Kahn. Kolme miestä, joilla julkisuuden mukaan näyttäisi olevan ongelmallinen suhde omaan seksuaalisuuteensa. Moni saattaa niputtaa tapaukset ja pitää niitä samanlaisina julkisuuden ihmisen ympärillä vellovina "seksikohuina".

Sitä ne eivät ole. Eikä kaikissa niissä edes ole kyse seksistä.

ITALIAN pääministeri Silvio Berlusconi kerää ja vetää ympärilleen naisia, joita vallan taikapiiri kiehtoo. Aina löytyy naisia, jotka pyrkivät hyötymään Berlusconin kaltaisesta miehestä - joka mitä todennäköisimmin pitää itseään suurena hurmurina.

Berlusconilla on rahaa ja valtaa ja molempia hän käyttää sumeilematta - myös naisiin. Seksin ostaminen kertoo poliittisen vaikuttajan ihmiskuvasta paljon ja seksin ostaminen alaikäiseltä menee jo liian pitkälle. Nyt käsillä olevassa kohussa on kyse seksin ostamisesta 17-vuotiaalta yökerhotanssijalta. Tapausta puidaan parhaillaan tuomioistuimessa Milanossa.

JOS Berlusconi kerää alttiita naisia ympärilleen silkasta turhamaisuudesta, ehkä Ruotsin kuningas Kaarle Kustaan voisi kuvitella tekevän saman pelkästä pitkästyneisyydestä. Tätä emme tiedä, mutta sen tiedämme, että Kaarle Kustaa on sählännyt pahemman kerran - nimittäin julkisuutensa kanssa.

Kaarle Kustaan väitetyt vierailut seksiklubilla ja veljeilyt rikollisten kanssa olivat ensimmäistä kertaa esillä jo kuukausia sitten. Silloin kuningas vastasi väitteisiin jotain epämääräistä. Vasta nyt hän on havahtunut tarmokkaasti kieltämään syytökset strippiklubivierailusta sekä mahdolliset valokuvat yhdessä vähäpukeisten naisten kanssa.

Nyt ruotsalaiset ja kaikki muutkin ihmettelevät, miksi hän ei sanonut sitä jo ajat sitten. Olisi itse ja läheisineen päässyt vähemmällä ryöpytyksellä.

Kuningas sählää siis joko julkisten lausuntojensa tai vähäpukeisten naisten kanssa. Pahinta on, jos molempien.

KANSAINVÄLISEN valuuttarahaston IMF:n johtaja Dominique Strauss-Kahn kävi muutama viikko sitten kiinni hotellin siivoojaan yrittäen raiskausta. Strauss-Kahn on ennenkin käynyt naisten kimppuun ja muun muassa yrittänyt riisua häntä haastatelleen toimittajan.

Vaikka tapauksista on puhuttu Strauss-Kahnin "seksikohuna", ei siitä ole kyse. Kyse on väkivallasta, jota käyttää mitä ilmeisimmin valtansa sokaisema ihminen.

Hämmentävää on, että Strauss-Kahn on voinut terrorisoida ympäristöään näin pitkään. Ranskassa on ollut tapana peittää nämä ongelmat villaisella.

Arvostelijat kysyvät, miksi monet naisista puhuvat asiasta vasta nyt. Pelko roolien päälaelleen kääntymisestä ja tyrmistyneisyys hillitsevät mekkalan nostamista: pahimmillaan tilanne kääntyy niin, että uhria itseään syytetään huonosti käyttäytymisestä, kuten provosoimisesta, vaikka huonosti ja jopa väkivaltaisesti on toiminut nimenomaan toinen osapuoli.

On hyvä, että amerikkalainen siivooja uskalsi nostaa väkivallasta metelin. Tosin hotellin johto silti vielä viivytteli ilmoituksen tekemistä.

Kirjoittaja on Keskisuomalaisen pääkirjoitustoimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.