Sentin säästöstä tonnin vahinko

Osa kunnista leikkaa perheen toimeentulotukea, jos perheen nuori on onnistunut saamaan kesätöitä. Samaan aikaan toisaalla muistutetaan sormi ojossa, että lapsia ja nuoria tulee opettaa työntekoon. Kuvioon kuuluu, että samassa hengenvedossa vannotaan kannustavan työllistämisen nimeen.

Miten minusta tuntuu, että tässä on nyt jokin ristiriita? Että vasen käsi ei tiedä mitä oikea tekee?

KÄYTÄNNÖT hieman vaihtelevat kunnissa, mutta lähtökohtana on, että nuorten kesäansiot ja jopa opintostipendit leikkaavat perheen saamia toimeentuloetuuksia. Joissakin kunnissa nuoren kesäpalkka vähentää toimeentulotukea perusosan eli 200-300 euron verran ja joissakin kunnissa taas koko kesäansio huomioidaan etuutta leikatessa.

Taloudellisissa vaikeuksissa oleville kunnille houkutus säästää rahaa tällä keinoin on liian suuri, eikä armon anneta käydä oikeudesta. Olisi oikein, että nuori saisi pitää kesäansionsa - stipendistä puhumattakaan - ilman, että perheen etuuksia leikataan. Työn tekemisen pitää olla kannattavaa ja jopa innostavaa, eikö?

Toimeentulotukea leikkaamalla yhteiskunta antaa nuorelle viestin, että työnteko ei suinkaan aina kannata. Samansuuntaisesti saattavat toimia myös nuoren vanhemmat. Vähemmästäkin nuori uskoo, että työelämää ei sittenkään ole järkeä edes harkita.

Joidenkin nallewahlroosien mielestä ratkaisu työhalujen löytymiseksi olisi toimeentulotuen poistaminen vaikka kaikilta. Sittenpä se vaihtoehto ei olisi turhaan houkuttamassa ja "estämässä" työhaluja.

Toimeentulotuesta on tullut osalle perheistä säännöllinen perusturvan jatke ja ikäänkuin osa perusturvaa, vaikka se ei ole toimeentulotuen tarkoitus. Sen tarkoitus on auttaa väliaikaisesti ahdinkoon joutunutta kansalaista. Nyt varsinainen perusturva ei useinkaan riitä kattamaan välttämättömiä elinkustannuksia ja siksi toimeentulotukeen turvautuvien joukko on kasvanut.

Toimeentulotukea voivat nuorten kesäansioiden ja lapsilisien lisäksi leikata myös korvaukset, jotka tuomioistuin on määrännyt maksettavaksi esimerkiksi pahoinpidellylle tai raiskatulle. Myös tämä sotii ihmisten oikeudenmukaisuuden tajua vastaan.

TOIMEENTULOTUKEA saavat perheet eivät ole vahvoilla ja vanhempien kyvyt ja voimat tukea nuoriaan voivat olla vähäisiä. Siksi yhteiskunnan tulisi kaikin keinoin tukea perheen nuorten omia ponnisteluja - kuten rohkaista työntekoon.

Erilaisten mahdollisuuksien - esimerkiksi työpaikkojen - luominen nuorelle voi tuottaa kustannuksia yhteiskunnalle, mutta pitkällä aikavälillä "sijoitus" maksaa itsensä takaisin.

Vaikka onkin olemassa sanonta: lapsi leivän tuo, ei sitä kannata toimeentulotukiasiassa tulkita kirjaimellisesti ja ajatella, että kesätöitä tekevä nuori elättää myös perheensä.

Jos niin ajatellaan, tulee kuntien tekemästä sentin säästöstä tonnin vahinko, sillä syrjäytynyt nuori maksaa yhteiskunnalle paljon. Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etlan laskelmien mukaan yksi syrjäytynyt nuori maksaa yhteiskunnalle jopa miljoona euroa.Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.