Sepon kanssa lauteilla

Marraskuun lopulla salillinen tamperelaisia piensijoittajia kokoontui kuulemaan, mitä minulla ja suomalaisen pörssisijoittamisen oppi-isällä Seppo Saariolla oli asiaa. Minulla on ollut kunnia säännöllisesti tavata säännöllisesti ja pörssiyhtiöiden tapahtumia ja tuloskuntoa. Näitä aatoksia yleisö halusi kuulla.

Pidän lähikuukausien pörssimeininkiä lupaavana. Marraskuu oli heiluvainen, joulukuu lienee nousevainen ja tammikuu paisuvainen.

Vuoden alun osakeralli edellyttää, että jenkit pääsevät sopuun raharotkostaan eikä ongelmia demokraattien ja republikaanien yhteistyössä ilmene normaalia poliittista kädenvääntöä enempää.

Seppo luottaa pitkän aikavälin tilastoihin, joiden mukaan marras-huhtikuu on ollut vahvaa osakkeiden nousuaikaa. Jos Helsingin pörssiin olisi sijoittanut sata euroa vuodesta 1995 alkaen marras-huhtikuun ajaksi, olisi sijoitus moninkertaistunut. Vastaavana aikana touko–lokakuuksi sijoittanut olisi menettänyt rahaa.

Hän korosti osinkojen merkitystä, sillä pörssiyhtiöiden ensi keväänä jakamat osingot ovat selvästi korkosijoituksista saatavia tuottoja korkeammat. Hän on laskenut, että pörssiyhtiöiden arvo (osakeluku x pörssikurssi) suhteessa niiden taseen oman pääoman summaan on nyt 1,4, kun viime 20 vuoden keskiarvo on ollut 2,1. Osakkeet ovat siis tällä mittarilla halpoja. Osakekohtaiset erot ovat suuret, sillä kalliimmasta päästä löytyvän Koneen hinta/tasearvo on 6,9, kun toisesta päästä löytyvät Atria, Finnair ja Outokumpu arvostetaan vain 0,4 kertaisesti taseensa oman pääomansa verran.

Seppo kertoi vinkkinä, kuinka osakkeita voi käyttää suojana hintojen muutoksille. Hän oli vaimonsa kanssa matkalla SAS:in lennolla New Yorkiin juuri sinä maanantaiaamuna, kun lentoyhtiö oli viikonlopun ajan taistellut olemassaolostaan.

Konkurssiuhka oli ilmeinen. Seppo oli edellisellä viikolla ostanut Finnairin osakkeita, sillä jos SAS olisi mennyt nurin, olisi se tiettävästi nostanut Finnairin osakkeita kilpailijan poistuessa markkinoilta ainakin väliaikaisesti. Finnairin osakkeiden kurssinousu olisi korvannut sen, että Seppo olisi joutunut ostamaan uudet ja ihan varmasti kalliimmat lentoliput Amerikkaan päästäkseen.

SAS ei kaatunut ja pariskunta pääsi lennolle alkuperäisen suunnitelman mukaisesti. Finnairin osakkeista Seppo luopui pienellä voitolla, joten suojautuminen ei tässä tapauksessa edes maksanut mitään.

Sama idea toimii monen hyödykkeen kohdalla. Autonrenkaiden korvaushankinta ei ehkä niin paljon kirpaise, jos on rengasyhtiön omistaja. Olen jo aiemmin kertonut sähkölaskun ja Fortumin osakkeen yhteydestä. Fortumin ensi kevään osinko lienee euron osaketta kohti, joten jo sadan osakkeen osingoilla makselee sähkölaskua varsin mukavasti. Keskon omistaja saattaa asioida omassa kaupassaan ja lihansyöjä ostaa oman yhtiönsä tuotteita. Hän ymmärtää hintojen nousun merkityksen yrityksensä kannattavuuteen. On syytä muistaa, että osakkeiden liikkeisiin vaikuttaa moni muukin tekijä kuin yhtiön omien tuotteiden hinnoittelu.

Kirjoittaja on strategi, salkunhoidosta vastaava johtaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.