Shakespeare voi yhä hyvin

Kysymys tuli mieleeni kuin tyhjästä: kuinka monta Shakespeare-elokuvaa on tehty? Tottumuksen voima vie Internet Movie Databasen ääreen. Elokuvatietokanta listaa 1 085 Shakespeare-elokuvaa ja -tv-tuotantoa.

Varhaisin on vuodelta 1898, ja 30 uusinta on vasta tekeillä. Tulossa on muun muassa kaksi tulkintaa Romeosta ja Juliasta ja kolme Macbethistä, Hamletista ja Kuningas Learista.

Läheskään kaikki noista yli tuhannesta tuotannosta eivät ole suoria näytelmäfilmatisointeja. William Shakespeare kääntyy moneksi; vaikkapa moderniksi romanttiseksi komediaksi. Mukana listalla on esimerkiksi Salaisten elämien jakso nimeltään Seppo Goes Shakespeare.

Shakespeare-elokuvan määritelmää pitää siis tarkentaa. Otetaan mukaan vain täyspitkät elokuvat, joiden krediteissä Shakespeare selkeästi mainitaan. Löysin netistä niinkin tarkan luvun kuin 525 elokuvaa. Totuus lienee aika lähellä tuota.

525:stä Shakespearen näytelmään perustuvasta elokuvasta 294 on tavalla tai toisella suoria filmatisointeja. Hamlet on tehty elokuvaksi yli 50 kertaa. Seuraavilla sijoilla ovat Romeo ja Julia, Macbeth ja Othello. Nämä neljä näytelmää yhdessä kattavat yli puolet Shakespeare-elokuvista.

William Shakespeare (1564–1616) ei keksinyt draamaa ja sen tehokeinoja tai uusia nerokkaita juonikuvioita. Mutta Shakespeare kertoi hienoja tarinoita, joita voi käyttää sellaisenaan tai kierrättää ikuisesti.

Ei ole sattuma, että Disneyn rakastettu animaatioelokuva Leijonakuningas muistuttaa kovasti Hamletia. Lisäksi Shakespeare osasi kaikki tyylilajit: komedian, tragedian, melodraaman, seikkailun, romantiikan ja fantasian.

Vähintään yhtä tärkeää on, että Shakespeare ymmärsi ihmisluonnetta. Shakespearelta löytyy tarvittavat sanat kuvaamaan kaikkia tunteitamme. Kun muistetaan vielä hienot henkilöhahmot ja nerokas sanankäyttö, Shakespearen suosion mysteeri on selvitetty.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.