Siinä tapauksessa tietenkin pullaa

Luin tästä lehdestä taannoin konserttisalisuunnitelmasta kertovaa uutista. Sali olisi tulossa Lutakkoon Paviljongin yhteyteen, ja kuten asiaan kuuluu, kehui suunnitelman erinomaisuutta lehdessä eturivin virkamiesten kuoro. Jyväskylän Messut Oy:n toimitusjohtaja Leo Potkostakin siteerattiin. Hänen mukaansa lähin vastaava kokonaisuus, jossa toiminnalliset, infrastruktuuriset ja synergiatekijät yhdistyvät, löytyy Göteborgista.

Selvä homma, Leo.

Mutta mitä oikeastaan halusit sanoa?

TOIMITTAJA törmää usein tilanteisiin, joissa haastateltava haluaa jutun tarkastusvaiheessa muuttaa sanomisiaan. Mikäs siinä, jos sisältö ei kärsi - mutta usein kärsii.

Lassen Laskutus Oy:n toimitusjohtaja sanoo haastattelussa vaikka, että "olemme jo kahdeksan vuotta hakeneet aamuisin kahvipullat Irman Leipomosta, sitä kautta tutustuttiin ja Irma on nykyään meidän firman asiakaskin."

Lehteen Lasse haluaa muuttaa sitaattinsa muotoon "olemme saavuttaneet verkostoitumalla mittavia synergiaetuja ja teemme kattavaa yritysyhteistyötä."

Synergiaetu on ehkä hieno sana, mutta kyllä pulla paremmalta maistuu.

Virkamiehet ja poliitikot ovat käyttäneet jargonia ikiajat, jottei heidän oikeasti tarvitsisi puhuessaan sanoa mitään. Sama tauti on levinnyt on nyt levinnyt muuallekin.

TOIMITTAJA voi mollata kaikkia, kunhan tekee sen kriittisen yhteiskunta-analyysin verhon takaa. Yksi homma siinä pullistellessa vain usein unohtuu - peiliin katsominen.

Mitään tarkoittamattoman virkamies-, urheilija-, yritys- ja talousjargonin mollaaminen on toimittajien mieliaiheita. Eipä vaan tule usein mieleen, että jargon on pitkälti omaa syytämme. Kuka sitä roskaa viitsisi suoltaa, jos mantrat joutuisi kuitenkin avaamaan?

KUN ISOIKSI korotetut ihmiset puhuvat tietyllä tavalla, pienemmät pyrkivät samaan. Edellä kuvattu Lassen Laskutus Oy:n varoittava esimerkki voidaankin palauttaa hyvin perustavanlaatuiseen tunteeseen: Lasse on epävarma. hän pelkää vaikuttavansa tyhmältä.

ENNEN KAIKKEA vika on toimittajien, jotka nöyristelevät statusta ja jättävät kysymättä peittääkseen tietämättömyytensä.

Käsi pystyyn virheen merkiksi: olen kirjoittanut lukuisia juttuja, jotka olisivat saattaneet kiinnostaa edes yhtä lukijaa, jos olisin uskaltanut myöntää, etten tajua juuri mitään siitä, mitä haastateltava puhuu.

Miksi? Mitä se talkoittaa, hella toimitusjohtaja? Onko lukijan mielestä kiinnostavampaa lukea synergiasta vai siitä, mitä oikeasti tehdään? Yritysyhteistyö vai Irman pullat?

Typerä Pulttibois-sketsi antaa vastauksen: siinä tapauksessa tietenkin pullaa!

Elävä on kiinnostavaa ja tietämättömyyden tunnustaminen suurta viisautta.

LUULEN KYLLÄ tietäväni, mitä Leo Potkonen litaniallaan tarkoitti. Olen joskus yöpynyt Göteborgin Gothia Towers -hotellissa, jonka yhteydessä on messukeskusta ja vaikka mitä. Ilman tuota sattumanvaraista visiittiä minulla tuskin olisi hajuakaan.

Sattuma se vasta synergiaetuja tuottaakin.

Kirjoittaja on opiskelija ja Keskisuomalaisen avustaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.