Siinähän sinnittelet

Keskisuomalaiset potilaat eivät vähästä vaivojaan valittele, arvioi Keski-Suomen keskussairaalan ortopedian ylilääkäri Maija Pesola (Ksml 24.11.).

Rankametsään lähdetään, vaikka polvi olisikin vähän kipeä. Jos potilas joutuu odottamaan leikkausta kauan, on odottava potilas sitten vaivainen vain vähän pidempään, Pesola kuvaa.

Mutta ”vaivaisena pidempään” ei ole mukava olla. ”Vaivaisuus” heikentää elämänlaatua ja työssäkäyviltä se vie tehoja työstä. Varsinkin jälkimmäisen asian pitäisi pistää vauhtia hoidon nopeaan saatavuuteen. Pahimmassa tapauksessa potilas odottaa hoitoon pääsyä sairaslomalla ja samalla vaiva sen kun pahenee. Tämä tuottaa kustannuksia työpaikoilla ja terveydenhoidossa.

Tilastojen valossa Keski-Suomen sairaanhoitopiiri näyttää pitäneen kustannuksensa kurissa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan Keski-Suomen sairaanhoitopiiri on valtakunnallisesti kolmanneksi edullisin mitä tulee erikoissairaanhoidon käyttöön.

Keski-Suomen sairaanhoitopiirin edullisuutta on selitetty sillä, että Keski-Suomen keskussairaalassa tehdään toimenpiteitä – eli suomeksi sanottuna leikkauksia – vähemmän kuin muissa keskussairaaloissa.

Leikkausten vähäisyys ei kuitenkaan johdu siitä, että keskisuomalaiset olisivat muuta maata terveempää porukkaa. Valitettavasti asia on pikemminkin päinvastoin.

Johtajaylilääkäri Markku Voutilainen arvioi (Ksml 24.11.), että Keski-Suomessa hoitokäytäntö on aikojen saatossa vain muotoutunut tällaiseksi ilman sen kummempaa tietoista päätöstä leikkausmäärien kurissa pitämisestä.

Väistämättä herää kysymys, pohjautuukohan Keski-Suomen erikoissairaanhoidon käytön edullisuus sille, että potilaat vähättelevät vaivojaan ja että lääkärit ottavat tämän vähättelyn tosissaan. Lääkäri sanoo potilaalle että voi-voi, nyt vain sinnittelet – ja sitten potilas tekee niin. Tai sitten hakeutuu yksityiselle.

On myös arvioitu, että erityissairaanhoidon käyttö on Keski-Suomessa maan halvimmasta päästä siksi, koska Keski-Suomessa on niin hyvin toimiva terveyskeskusverkosto. Selitystä on vaikea uskoa, kun kuuntelee keskisuomalaisten kokemuksia siitä, miten vaikeaa on saada aikaa lääkärille.

Ideaalitilannehan on, että hyvin toimivissa terveyskeskuksissa osataan antaa ennalta ehkäisevää hoitoa niin tehokkaasti, että leikkauksiin ei niin usein jouduta edes turvautumaan. Terveyskeskuslääkärit osaavat tällöin sekä hoitaa että välttää ns. turhien lähetteiden kirjoittamisen.

Erikoissairaanhoidon katsotaan nojaavan silloin tukevasti terveyskeskuslääkäreiden osaamiseen – ei siis potilaiden esittämiin tarpeisiin. Asiakkaiden eli potilaiden tarpeet kun voivat olla erilaiset kuin ammattilaisen arvioimat tarpeet.

Potilas voi kärttää järeääkin hoitoa, jota ilmankin hän pärjäisi. Tämä asiakkaan tarve täytetään kernaasti yksityisessä hoidossa.

Mutta tilanne voi olla myös päinvastainen: potilas voi myös tyytyä – ammattilaisen arviointiin nojaten – epämukavaan tilanteeseensa turhankin helposti. Tämä tulee väistämättä mieleen ylilääkäri Pesolan puheiden perusteella.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.