Siirretäänkö myös Torikunkku?

Jyväskylän tori aiotaan siirtää nykyiseltä paikaltaan pysyvästi Asema-aukiolle. Torikauppiaat kannattava siirtoa, josta kaupunkirakennelautakunta päättää alkuvuodesta.

Jyväskylän torielämä on hiljentynyt, joten siirrolla ei ainakaan hävitä mitään, mutta luodaan mahdollisuus torielämän piristymiselle.

Mutta mitä tapahtuu Torimu..., anteeksi Torikunkulle, joka on ollut osa Jyväskylän Kauppatoria vuodesta 1989 lähtien? Veikko Hirvimäen 11 metriä korkean taideteoksen (itse Torikuningas on yli nelimetrinen) rahoitti aikanaan 60 jyväskyläläistä yritystä.

Torikuninkaan esikuvana on jyväskyläläinen Otto Toivainen, joka lähti merimieheksi 1910-luvulla. Laiva haaksirikkoutui ja ”jumalan lahjana” pidetty Toivainen päätyi Tyynenmeren saarelle kuninkaaksi. Hän kuitenkin karkasi saarelta ja muutti asumaan Yhdysvaltoihin.

Torikunkkua on luonnehdittu vapaan ihmisen ylistykseksi. Toisellakin tavalla Jyväskylän yhden maamerkin voi nähdä.

– Mitä, onko kaupunginjohtajalla noin iso? erään suuren kaupungin johtaja huudahti 1990-luvun alussa nähdessään ensimmäistä kertaa Torikunkun.

Mutta se Torikuninkun kohtalo – pitäisikö teos siirtää? Olihan myös sen esikuva liikkuvaista sorttia. Pelkästään yli 26 vuotta samassa paikassa olisi ollut liikaa kulkurille – tässä tapauksessa myös kunkulle.

Mutta siirrytäänpä torilta muihin aiheisiin. Keuruulla tahti on nimittäin muuttunut. Kun varuskunta vielä toimi paikkakunnalla, sanottiin mars, mars. Nyt varuskuntaa ei enää ole, mutta kaupungilla sanotaan Mars, sillä kaupunginjohtajaksi valittiin Hannu Mars.

Kunnat ja kaupungit mainostavat itseään Suomen parhaiksi. Mutta Keuruu voi kehua saavansa marsilaisia vaikutteita.

Mars-nimeä kannattaa tietysti hyödyntää. Keuruu voisi hommata sponsorikseen makeisia ja muita elintarvikkeita valmistavan jenkkiyhtiö Marsin, jonka perheyhtiönä voisi ymmärtää Keuruun tarpeita. Esteellisyysongelmiakaan ei pitäisi olla, sillä suklaapatukka-Marsit ja kaupunginjohtaja Mars eivät tiettävästi ole sukua.

Miten OP Ryhmän pomo aloittaa englanninkielisen esityksensä pankkiryhmän tulevaisuuden näkymistä ja kilpailutilanteesta?

– If...

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.