Sijoittaja, sikaa ei kannata ostaa säkissä

Sijoittajan yhdeksännen käskyn mukaan sinun pitää tuntea sijoituskohteesi riittävän tarkasti. Sikaa ei pidä ostaa säkissä varsinkaan näin joulun alla. Käytän sanaa “riittävän”, sillä sijoittaja ei voi koskaan täydellisesti tuntea sijoituskohteitaan ja niiden tulevia liikkeitä.

Vaikka olisi töissä pörssiyhtiössä, jonka osakkeita omistaa, voi markkinaolosuhteiden muutos tuoda ikävän yllätyksen läheltä seuratun yhtiön tulokseen ja osakekurssiin. Sijoitusrahastojakaan ei kannata yrittää opiskella liian tarkasti, sillä niiden sisältö voi muuttua hetkessä. Markkinat vellovat päivittäin ja aina sattuu jotakin odottamatonta. On siis turha tavoitella täydellistä tietämystä, sillä se ei ole mahdollista.

Riittävän tarkka tuntemus tarkoittaa, että säästäjä ymmärtää, mistä sijoituskohteen tuotto ja riski tulevat. Yhdistelmärahastossa, jossa on sekä korkoja että osakkeita, keskeinen kysymys on, kuinka paljon rahastossa on osakeriskiä. Rahaston arvo heiluu ihan eri tavalla, jos rahaston osakepaino on kaksikymmentä prosenttia tai kahdeksankymmentä prosenttia.

Syksyn aikana olemme penkoneet viisaan vaurastumisen perusteita.

Nyt on riskitaso mietitty, aikajänne pohdittu ja sovittu, kuinka paljon säästäjä aikoo itse rakentaa sijoitussalkkuaan.

Sijoitussalkku muodostuu yksittäisistä sijoituskohteista. Säästäjä astuu helposti harhaan vaurastumisensa polulta, jos hän ei näe metsää puilta. Liian intohimoinen huomio yksittäisiin sijoituksiin voi hämärtää kokonaiskuvan. Kokonaisuus ratkaisee pitkän aikavälin menestyksen. Kun pitää salkun rakenteen selkeänä, on helppo seurata menestystään ja mahdollisesti löytää syyt menestymättömyyteen.

Säästäjä voi helposti sortua ostoshuumaan, eräänlaiseen shoppailuun. Jos hän tarttuu rahavarojen niin salliessa kaikkiin ostohetkellä houkuttavilta tuntuviin kohteisiin, voi salkku pian olla melkoinen sillisalaatti. Tällöin se ei ole hallussa ja siinä voi piileskellä yllättäviä riskejä. Esimerkiksi on ihan turhaa sijoittaa kolmeen Suomi-osakerahastoon. Tällöin ei hajautusta tule. Yksi rahasto riittää mainiosti.

Osta hurmoksessa ja myy paniikissa, sanovat pörssitietäjät tarkoittaen reseptiä varmaan köyhtymiseen. Hyvä sijoitussuunnitelma pitää tarpeettomat harharetket kurissa.

Olemme pankissa kuulleet lukuisia asiakkaiden kertomia syitä, miksi säästäminen ei kannata. Kansalainen ei ymmärrä säästämisen merkitystä, korkoa korolle -ilmiön vaikutusta tai pitkäjänteisyyden tuomaa iloa. Hän saattaa tuntea riittämättömyyttä pörssiuutisten edessä ja jättää sen vuoksi rahansa tilille inflaation syötäväksi.

Asuntovelkainen saattaa ajatella, ettei muuta säästämistä tarvitse.

Nämä kaikki ovat ymmärrettäviä, mutta silti turhia tekosyitä. Sinulla ei ole yhtään hyvää syytä lykätä aloittamista tuonnemmaksi. Pienikin rahasumma riittää. Jos jo olet mukana, annapa itsellesi pari kannustavaa taputusta olkapäällesi. Olet tehnyt hyvän päätöksen. Säästäminen ja sijoittaminen ovat sitä varten, että voisit elää parempaa elämää huomenna.

Kirjoittaja toimii OP:ssaasiantuntijapäällikkönä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.