Sillä Talouskasvu on pyhä

Yhteiskunnan ja ympäristön tilaa seuraavat asiantuntijat ovat jo jonkin aikaa varoitelleet, että näkemys talouskasvusta hyvinvoinnin perustana ei enää kauaa päde. Viimeistään ympäristön kantokyky tulee vastaan, eikä ihmisten onnellisuuskaan ole länsimaissa mennyt enää aikoihin käsi kädessä talouskasvun kanssa. Nyt pitäisi pohtia, mitä voisi tulla talouskasvun tilalle.

Rohkeita avauksia. Suomessa on pienempi synti väheksyä Jumalaa kuin talouskasvua. Sillä Se on korkeasti pyhä. Talouskasvu on ainoa asia, joka turvaa meidän ihanan elämänlaatumme, ainoa, jolla pidetään pystyssä peruspalvelut ja jolla säilytetään länsimainen hyvinvointiyhteiskunta.

ONNEKSI MYÖSKÄÄN EU ei usko kaiken maailman hihhuleiden tuomiopäivänpuheita. Kyllä Talouskasvu meidät vielä pelastaa - kun vain pelastetaan Talouskasvu sitä uhkaavalta pahan kätyriltä, kolmannelta sektorilta.

Yksi kolmannen sektorin pahamaineisista toimijoista on Mannerheimin lastensuojeluliitto MLL. Vuosien ajan liitto on salakavalasti pitänyt yllä tasokasta ja edullista lastenhoitopalvelua Raha-automaattiyhdistyksen eli RAY:n antamalla tuella. Onneksi sellainen suhmurointi on nyt laitettu poikki. RAY:n on lopetettava MLL:n hämäräperäisten puuhien tukeminen, sillä sen tukirahoilla ei saa aiheutua "vähäistä suurempaa kilpailuhaittaa Euroopan talousalueella".

Sinun ei pidä haittaaman Talouskasvua, sillä Talouskasvu ei jätä sitä rankaisematta.

RAY EI TYYTYNYT tukemaan vain lapsiperheiden pahuuksia, vaan antoi rahaa myös omaishoitajien lomitustoimintaan. Todella ovelaa. Monelle omaistaan ympärivuorokautisesti hoitavalle lomitus on ollut korvaamaton mahdollisuus saada aikaa asioiden hoitamiselle tai lepäämiselle.

Yksityisen puolen hinnoilla ei eläkeläispariskunta pysty omaishoidon lomituspalveluja hankkimaan - mutta eipä vääristy kilpailu eikä vaarannu Talouskasvu.

Vuosien ajan yhteiskunta on resurssipulassaan siirtänyt ihmisistä huolehtimista kolmannen sektorin tehtäväksi. Saamallaan vallalla häikäilemätön kolmas sektori on alkanut viekoitella ihmisiä ajattelemaan, että Talouskasvulle voisi olla vaihtoehto.

KOLMANNEN SEKTORIN kavalaan toimintasuunnitelmaan kuuluu se, että ihmiset houkutellaan pois shoppailemasta ja käyttämään aikaansa toistensa auttamiseen. Ammattiväkeä haalitaan yhteiskunnan avustamana tekemään työtä, jota toiset voivat ostaa kohtuuhinnalla. Ostajien koukuttamisessa auttaa se, että julkisella puolella samat palvelut löytyvät vain minimimuodossa ja uuvuttavan jonotuksen jälkeen.

Onneksi EU on tarkkana. Poistamalla kilpailua vääristävät avustukset se on onnistunut murtamaan kolmannen sektorin hirmuvallan, ja vapauttamaan sen työllistämät ihmiset kortistoon. Yhteiskunta maksaa mielellään työttömyyskulut - sillä onhan Talouskasvu turvattu.

Kirjoittaja on kotimaan osaston toimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.