Siltoja nykyajasta historiaan

Koti ja kotiseutu liittyvät jouluun. Siinä lienee myös joululehtien suosion selitys.

Joulukärpänen, Joulupippuri ja Lipeäkala olivat aikanaan suosittuja pilalehtiä, mutta ne ovat olleet ja menneet. Sen sijaan lujasti paikallisuuteen kiinnittyvät joululehdet kestävät ajan muutoksessa. Sellaisia ovat esimerkiksi Konneveden Joulu, Saarijärven Joulu ja Viitasaaren Joulu

Joululehdet ovat kotiseutujulkaisuja, joiden artikkelit, runot ja kuvat viestivät lukijalle, että nykyisyyden ja menneisyyden välillä on luja yhteys. Paikallisia erityispiirteitä ei voi kunnolla ymmärtää tuntematta niiden historiallista taustaa.

Kotiseutuyhdistyksen kustantama Konneveden Joulu on tästä mainio esimerkki. Se on tänä vuonna yksi maakunnan parhaimpia – ellei paras joululehti.

Konneveden Joulussa näkyy paikallisuuden ja yhteistyön voima. Reijo Rantasen johtama toimituskunta on osannut katsoa pitäjää ja sen kulttuuria sekä taakse- että eteenpäin. Keskiaukeaman 30 kynttiläkuvaa ovat alakoulun ekaluokkalaisten piirtämiä.

Ronja Juhanpellon ja Saara Ryynäsen taidokkaat piirrokset lehden etu- ja takakannessa eivät ole tavanomaisia joululehtikuvia, mutta juuri siinä on niiden merkitys ja arvo.

Riitta Virtanen tiivistää olennaista paikallisuudesta. Tuumingit ovat nyt koko Suomen maaseudulla samat kuin Konnevedellä:

”Kuntajakoja ihmetellessä tuntuu haikealta se, miten katoavaista kaikki pysyväkin on. Niin harmi, että tähän maahan mahtuu vain yksi kaakelimalli kerrallaan ja nyt kaupataan isoa ja pliisua samalla kukkakuviolla kaikille.”

Konneveden Joulun ”kukkakuviot” ovat kuitenkin omintakeiset ja paikalliset. Paljon työstä kotiseudun parhaaksi kertoo pitäjänneuvos Ahti Savolaisen kirjoitus toteutumattomista hankkeista. Yksi mielenkiintoisimmista on ollut suunnitelma Sisämaan kalastuskoulun perustamisesta Konneveden Siikakoskelle.

Savolainen tietää mistä kirjoittaa, kun Konnevedestä on kysymys. Muistitietoa tukee Savolaisen yli 60 vuotta sitten aloittama leikekirja, jonka hän on tänä vuonna lahjoittanut 90-vuotiaalle Konneveden kunnalle.

Jos Konneveden Joulu arvioidaan parhaaksi, niin hyvänä kakkosena tulee Viitasaaren Joulu.

Viitasaaren rotaryklubin julkaisema lehti painottuu lasten ja nuorten toimittamaan aineistoon. Se on perusteltua sikälikin, että rotaryklubi käyttää tuoton nuorisovaihdon hyväksi.

Lehdessä on useita sivuja lasten piirroksia. ”Joulu lasten silmin” -sivut kertovat juhlasta kaiken oleellisen.

Elina Mäkisen juttu vaihto-oppilasvuodesta Yhdysvalloissa kiinnostaa muitakin kuin vaihtoon lähtijöitä.

Viitasaaren kylistä on tällä kertaa esittelyvuorossa Niinilahti pitäjän etelälaidalta. Artikkeli osoittaa, etteivät ainakaan kaikki Viitasaaren kylät ole menettäneet elinvoimaansa.

Myös Saarijärvellä on vahva joululehtiperinne.

Saarijärven Joulu ansaitsee vähintäänkin kunniamaininnan.

Lehti on perinteiseen tapaan Saarijärven Lions Klubin julkaisema. Lehdessä on paljon asiaa. Historian harrastajia kiinnostaa ainakin Maire Hyvösen artikkeli Kalmarin vallihautojen rakentamisesta 1910-luvulla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.