Silvio Berlusconin oikeussaaga jatkuu

Italian entinen pääministeri Silvio Berlusconi on poistunut maan poliittisesta keskiöstä, mutta uutisissa hänen nimeensä törmää yhä. Viime viikolla skandaaleissa ja oikeusjutuissa ryvetetty Berlusconi sai kolmen vuoden vankeustuomion senaattorin lahjonnasta, mutta rikos ehtinee vanhentua ennen valitusten käsittelyä.

Nyt mies on kuitenkin matkalla kohti jälleen uutta oikeudenkäyntiä. Milanon syyttäjänvirasto on saanut päätökseen niin sanotun kolmannen Ruby-tutkimuksen, jossa Berlusconin väitetään ostaneen hiljaiseksi eräitä avaintodistajia aiemmassa seksioikeudenkäynnissä ja sen jatko-oikeudenkäynnissä.

Ensimmäisessä Ruby-oikeudenkäynnissä Berlusconia syytettiin seksin ostamisesta alaikäiseltä prostituoidulta Karima el Mahrougilta, joka käytti itsestään taiteilijanimeä sydäntenvaras-Ruby. Korkein oikeus vapautti Berlusconin syytteistä sillä perusteella, ettei tämä tiennyt tytön olleen alaikäinen.

Toisessa Ruby-oikeudenkäynnissä valitustuomioistuin kuitenkin tuomitsi kolme Berlusconin bunga bunga -juhliin naisia toimittanutta henkilöä prostituution edistämisestä.

Nyt syytettyjen listalla on Berlusconin lisäksi yli 30 nimeä, suurin osa entisen pääministerin huvilassa vierailleita naisia. Todistusaineiston mukaan Berlusconi lahjoitti naisille yli kymmenen miljoonaa euroa, näistä seitsemän miljoonaa Rubylle. Vastapalvelukseksi naiset antoivat vääriä todistuksia oikeussalissa.

Italian lehdistössä on viime aikoina esitelty yksityiskohtia “prinsessan elämää” viettäneen Rubyn rahankäytöstä. Poliisivalokuvat paljastivat tämän kotoa löytyneiden merkkilaukkujen ja arvokorujen määrän. Kuuluisaksi on myös tullut Rubyn 55 000 euroa maksanut luksusloma Malediiveilla. Lisäksi hänen kerrotaan antaneen tuhansien eurojen arvoisia lahjoja ja järjestäneen tyttärelleen 5 500 euroa maksaneet syntymäpäiväjuhlat.

Viimeisimpien väitteiden mukaan Ruby olisi myös matkustanut Dubaihin tavoitteenaan sijoittaa sinne kaksi miljoonaa euroa. Osalla rahoista oli tarkoitus ostaa merenranta-asunto. Lisäksi hänen kerrotaan sijoittaneen rahaa Meksikossa avattuun ravintolaan. Rubyn sijoituksia hoiti tämän entinen miesystävä ja lapsen isä, joka on joutumassa syytteeseen rahanpesusta.

On epävarmaa, tuomitaanko Berlusconi vai katsotaanko hänen vain olevan tavallista anteliaampi ihminen. Jos hänet tuomitaan syylliseksi, jäljellä olisi vielä kaksi oikeusastetta. Melko varmalta vaikuttaa siis se, että Berlusconin oikeudenkäyntisaagaa saadaan seurata vielä vuosien ajan.

Kirjoittaja on Roomassa asuva vapaa toimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.