Silvion hymy ei hyytynyt

Italian eduskuntavaalit olivat melkoista teatteria. Vahamainen Silvio Berlusconi sai voittonsa senaatissa ja voittajan virnistyksensä oli ikuinen. Eikä siinä vielä kaikki, sillä maan tunnetuimman koomikon Beppe Grillon mahtava menestys todisti demokratian voimaa. Hän haukkuu kaikkea ja kaikkia, kuten koomikon kuuluukin, mutta auttaako se maata ulos talousahdingosta? Maa sai sellaisen parlamentin, kuin mitä se ansaitsee. Toimittajille tulos oli varmasti mieluisa, sillä otsikoita riittää. Eikö olekin erikoista, että yleensä oikealle kallistuvat sijoittajat toivoivat Euroopan kolmanneksi suurimman talouden parlamenttivaaleissa vasemmiston vaalivoittoa?

Toisena vaalipäivänä, maanantaina, osakemarkkinat nousivat aluksi iloisesti. Berlusconin menestyksen valjetessa alkoi huoli valua sijoittajien paidankauluksesta. Kreikan viime toukokuiset vaalit olivat muistissa. Ne olivat aluksi talouskartalla vähäisen maan sisäinen valtataistelu, mutta populistien voitto kiskoi hetkeksi rauhoittuneen eurokriisin otsikoihin.

Nyt syvä huoli laskeutui markkinoille vain pariksi päiväksi. Sijoittajat olivat oppineet Kreikan vaalien jälkilöylyistä, että ehkäpä Italiassakin lusikat vielä otetaan kauniisiin käsiin. Sijoittajia lohduttaa, että Euroopan Keskuspankin iso sinko on vielä käyttämättä. Se ei ole kriisimaiden velkakirjoja ostanut viimesyksyisten palopuheiden jälkeen.

Berlusconin vakuuttelut, joiden mukaan hän ei toivo uusintavaaleja ja että hän on myötäsukainen poliittiselle yhteistyölle, rauhoittivat markkinoita. Italian valtio haki markkinoilta lainaa ja sai sitä tavoitteensa mukaisesti. Korot tietysti olivat aiempaa korkeammalla, mutta pahimmalta syväkyykyltä ainakin toistaiseksi vältyttiin.

Yhdysvaltojen asuntomarkkinat elpyvät vahvasti, mikä on hyvä merkki maan talouskasvun kannalta. Asuntojen kallistuminen helpottaa työvoiman liikkuvuutta, sillä myös Average Joe toivoo saavansa asunnostaan hyvän myyntihinnan. Ei haittaa, vaikka vastaavasti uusi asunto maksaisi aiempaa enemmän.

Lisäksi asunnon arvonnousu lisää mahdollisuuksia ottaa uutta kulutusluottoa.

Toisaalta maaliskuun alussa voimaan astuneet valtion budjettivajeen pienentämiseksi tarkoitetut säästöt leikkaavat talouskasvua. Niiden juustohöylämäinen luonne ei miellytä ketään. Osana suurta kokonaisuutta virkamiehiä ollaan lomauttamassa, mikä saattaa matkailijallekin näkyä venyvinä passijonoina.

Nokia esitteli Barcelonan kännykkämessuilla uusia halpamallejaan. Syytä onkin, sillä Nokia on menettänyt markkinaosuuksiaan myös halvemmissa hintaluokissa.

Kilpailu kiristyy myös älypuhelimissa, sillä kiinalaiset ovat tunkemassa innolla mukaan. Maailman tietokonekaupan IBM-ostoksellaan mullistanut kiinalainen Lenovo on kohonnut maailman viidenneksi suurimmaksi matkapuhelinvalmistajaksi. Siihen on riittänyt, että Lenovo on keskittynyt vain Kiinan markkinoille. Nyt se aikoo vallata myös muun Aasian markkinoita edullisilla, mutta riittävän älykkäillä puhelimillaan.

Kirjoittaja on Keskisuomalaisen avustaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.