Sininen työrukkanen näkymättömässä kädessä

Politiikassa perustava valinta tehdään vasemmiston ja oikeiston välillä.

Esimerkiksi oikeiston meille tarjoamasta tulevaisuudesta käy rakennusala. Vaikka maassa rakennetaan ja korjausurakoita on, niin ammattilaisten kertoman mukaan edes puolirehellinen suomalaisia työllistävä ja työehtosopimusten mukaiset palkat maksava yrittäjä ei enää pärjää hintakilpailussa. Tilanne on erityisen huono pääkaupunkiseudulla. Täältä pimeä toiminta on leviämässä muualle Suomeen. Päivittäin näen Helsingissä työmatkani varrella lukuisten julkisivuremonttien kulmille pysäköityjä pakettiautoja, joiden firmalogot kertovat vain työvoiman polkemisesta ja nyt myös rakennustarvikkeiden pimeästä tuonnista. Rakennusliiton tarkastuksissa pääkaupunkiseudun työmailta löytyy vain harvoin urakoita, jossa kaikki asiat olisivat kunnossa. Usein edes minimipalkkoja ei makseta, veroja ei makseta, työturvallisuudesta ei oikein huolehdita, palkattomia ylitöitä teetetään, työntekijät eivät ehdi näkemään perheitään - tämä lista on pitkä.

Rakennuksille pesiytynyt rikollisuus polkee työn hinnan alas ja käyttää hyväkseen ulkomailta tuotua työvoimaa. Halvoista urakoista hyötyvät rakennusten omistajat, mutta työntekijöiden tilanne huononee. Samalla suomalaiset rakentajat siirretään kortistoon. Tässä tullaan oikeistolaisen talouspolitiikan kulmakiville. Hyväosaisten talous saa suurta etua kun työvoiman hinta painetaan alas keinolla millä hyvänsä. Myös lisääntyvä työttömyys alentaa palkkoja ja tuo etuja työn teettäjille. Tuore mauste on nyt ulkomailta rahdatun työntekijän hyväksikäyttäminen.

REHELLISESTI tämän oikeistolaisen talousopin muotoilee pankkikeinottelija Björn Wahlroos Financial Timesin haastattelussa 7. kesäkuuta. Wahlroosin mukaan köyhien ja rikkinäisten perheiden tukeminen pitää lopettaa. Hän myös leuhkii kuinka hyvin on keinottelulla pärjännyt ja hyötynyt talousromahduksen jälkeisestä tilanteesta. Syyn finanssitalouden romahduksesta tämä yrittää sysätä markkinoiden sääntelylle ja vielä julkeampaa: myös köyhien ja rikkonaisten perheiden niskaan!

Wahlroosille itselleen sopii, että häntä tuetaan 300 000 eurolla vuodessa pelkästään kartanon peltojen pitämiseksi. Nämä ovat kuitenkin pennosia verrattuna Wahlroosille annettuihin muihin tukiin ja hänen kuittaamiinsa pankkitukiin verrattuna. Sääntelystä liian vapaat Wahlroosin kaltaiset keinottelijat ovat finanssikriisin syyllisiä.

Länsimaissa on siirrytty viime vuosikymmeninä yhä enemmän tulonjaossa rahan siirtämiseen pienituloisilta suurituloisille. Tämä on lisännyt finanssitalouden ylikokoa tuottavaan työhön nähden, sillä rikkaan euro menee finanssikeinotteluun vaikka pienituloisen euro olisi mennyt suoraan todelliseen talouteen. Järjestelmän sääntelemättömyys, veronmaksajien takuut ja spekulaatio aiheuttaa yksityisiä talouskuplia ylikuumentuneessa finanssitaloudessa. Juuri tällainen yksityisen rahan velkakupla oli myös Kreikan velkapapereissa. Kun velkakupla oli puhkeamassa pankkien omistajat ja keinottelijat pelastettiin Euroopan veronmaksajien rahoilla. Kreikan kansa tulee nyt kokemaan ensimmäisenä länsimaana IMF:n ohjelman hinnan suurtyöttömyytenä, talouden liikkeen pysäyttämisenä ja kansan kurjistumisena.

Kansanedustajien saaman tiedon mukaan Kreikan tilanne kuitenkin oli jo vuonna 2004 tiedossa kaikilla eurooppalaisilla pääministereillä ja valtiovarainministereillä, mutta mitään ei tehty. Luotettiin vain Wahlroosinkin ratkaisuksi esittämään "markkinoiden näkymättömään käteen", joka ihan itsestään korjaisi talouden parhain päin ilman puuttumista, valvontaa tai sääntelyä.

Kokoomuksessa puhutaan vaalien jälkeen aloitettavista leikkauksista. Uskotellaan, että talous lähtee nousuun kun julkista työtä ajetaan alas. Näin ei kuitenkaan ole, vaan tämä on jo kokeiltu 90-luvun laman ja työttömyyden tie. Talouden kierto ajetaan alas, kun esimerkiksi pääteiden investoinneista aiotaan nyt keskittyä vain alempiasteiseen tieverkkoon. Päinvastoin pitäisi juuri nyt investoitava molempiin.

Meillä nelostien Kanavuoresta alkavan Jyväskylän ohitustien rakentamisesta luopuminen olisi suuri virhe. Nelostie on maan etelästä pohjoiseen kulkeva valtaväylä, joka on jo aivan liian tukossa Jyväskylän kohdalla.

Kirjoittaja on Vasemmistoliiton kansanedustaja Keski-Suomesta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.