Sipilän sisäpiiri sekoittaa keskustaa

Keskusta yllätti tällä viikolla ja avasi presidenttipelin. Puolue valitsee presidenttiehdokkaansa jo ensi kesäkuun puoluekokouksessa Seinäjoella.

Matti Vanhanen ilmoittautui torstaina presidenttiehdokkaaksi. Ehdokkaan nimeäminen lähes kaksi vuotta ennen vaaleja on Juha Sipilän sisäpiiriltä tarkkaan harkittu linjaus.

Sipilä ei itse ole halukas presidenttiehdokkaaksi. Pääministerinä hän olisi väistämättä ollut mielipidetiedusteluissa keskustan kärkinimi. Keskustan puoluetoimisto arvioikin, että myöhemmin nimettävällä presidenttiehdokkaalla olisi kova takamatka ohittaa ensin Sipilä ja nousta aidoksi haastajaksi istuvalle presidentille.

Presidenttigallupit olisivat voineet heikentää pääministeri Sipilän suhdetta presidentti Sauli Niinistöön. Nyt suhteeseen ei tule vaalijännitettä.

Vanhanen voi puolestaan täydellä teholla kampanjoida kohti vaaleja. Hän on jo hieman innostunutkin ehdokkuudesta.

Vanhasen nopea ilmoittautuminen torppasi myös Paavo Väyrysen mahdollisuudet keskustan ehdokkaaksi.

Väyrynen on keskustan jäsen, mutta hän perustaa omaa puoluetta. Väyrynen saattoi ajatella, että hän olisi kaikesta huolimatta keskustan presidenttiehdokas. Väyrynen menestyi edellisissä presidentinvaaleissa. Hänen ympärillään oli ilmiön makua. Väyrysen suosiota korosti se, että samaan aikaan sosiaalidemokraattien konkari Paavo Lipponen sai surkean pienen kannatuksen.

Vanhanen vei asettumisellaan pohjaa myös ministeri Olli Rehnin mahdollisilta presidenttihaaveilta. Todennäköisempää kuitenkin on, että Rehn voi nousta Erkki Liikasen (sd.) seuraajaksi Suomen Pankin johtoon. Paikka tulee täytettäväksi tällä vaalikaudella.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtajuus kiinnostaa Mauri Pekkarista ja Anne Kalmaria, kun Vanhanen jättää ehdokkuuden myötä puheenjohtajuuden.

Pekkarinen sanoo olevansa kiinnostunut ryhmän puheenjohtajuudesta, ”jos keskustan kokonaiskuvio muuttuu tavalla, joka minut tähän pohdintaan velvoittaa”.

Eduskunnan varapuhemiehen tehtävä on Pekkarisen mukaan ainakin siihen saakka ensisijainen. Puolueen vanha sotaratsu näyttää jo kuopivan sanallisiin otteluihin eduskunnassa. Varapuhemiehen roolissa on pitänyt olla kovin pidättyväinen.

Anne Kalmarin tilanne on mielenkiintoinen. Hänestä on tulossa ensi vuoden alussa eduskunnan maa- ja metsätalousvaliokunnan puheenjohtaja. Kalmari sanoo pitävänsä tehtävää tärkeänä ja vaikutusvaltaisena. Maaseudun asiat ovat Kalmarin politiikassa päällimmäisenä.

Sipilän hallitusta muodostettaessa Kalmari oli vahvoilla maa- ja metsätalousministeriksi, mutta tehtävään nousikin Kimmo Tiilikainen.

Kalmari on kiinnostunut ryhmäpuheenjohtajuudesta ja ”voi olla” kiinnostunut myös puolueen varapuheenjohtajuudesta. Ministeri Juha Rehula pyrkii jatkoon. Anu Vehviläinen ei ole vielä ilmaissut kantaansa varapuheenjohtajuuteen.

Varapuheenjohtajuus vaatisi jomman kumman ministerin selättämisen tai suuren vaihdoksen varapuheenjohtajistossa. Yleensä varapuheenjohtajistossa on ainakin nuorten ja naisten ”edustaja”.

Keskustan Keski-Suomen piiri mietti viikko sitten kokouksessaan varapuheenjohtajan valintakuviota. Keskisuomalaiset nuoret nimesivät kansanedustaja Petri Honkosen ehdokkaakseen varapuheenjohtajistoon. Honkosen uralle ehdokkuuskin olisi nostetta.

Nyt piiri miettii, onko Keski-Suomen nimi Kalmari vai Honkonen. Linjaus julkistettaneen viimeistään piirikokouksessa Kyyjärvellä 16. huhtikuuta.

Keski-Suomen kannalta olisi toivottavaa, että keskustan varapuheenjohtajistoon nousisi maakuntamme kansanedustaja. Se olisi vaikuttajapaikka maakuntaan.

Timo Laaninen jättää kesällä keskustan puoluesihteerin tehtävät. Papiksi opiskeleva Laaninen, 61, saattaa pitkän politiikan uran jälkeen hakeutua takaisin toimittajaksi. Laaninen on ollut puoluesihteeri vuodesta 2010 ja sitä ennen kolmen pääministerin erityisavustaja.

Laanisen seuraajaksi pyrkivät ainakin Jouni Ovaska, Mari Kokko ja Mikko Kärnä.

Ovaska on Pekkarisen avustaja. Hänellä on kannatusta ja kentän tunnettuutta. Kärnä on lappilainen kansanedustaja.

Ennakkosuosikki puoluesihteeriksi on keskustan viestintävastaava Mari Kokko. Hän on Pieksämäeltä ja opiskellut Jyväskylässä yhteiskuntapolitiikkaa.

Nelikymppinen Kokko on työskennellyt uransa aikana kahden pääministerin erityisavustajana, keskustajärjestöissä sekä Euroopan parlamentissa. Viime vuonna hän palasi politiikkaan kokoomuksen ex-puoluesihteeri Taru Tujusen ja ex-kokoomuspoliitikko Kirsi Pihan viestintätoimisto Ellun Kanoista. Tujusen kauden kokoomusmenestyksen reseptin reuna saattaisi houkuttaa osaa keskustaväkeä. Ja toisia ärsyttää.

Kirjoittaja on päätoimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.