Sisäpiiri pieni pyörii

Monivuotisen pörssinousun jälkeen moni miettii kuumeisesti, mistä vielä löytyisi osakkeita, jotka eivät ole ehtineet kohota täyteen potentiaaliinsa. Yksi mahdollinen valintakriteeri on seurata yhtiön sisäpiirin osakekaupankäyntiä. Taustalla on ajatus siitä, että yhtiön tilanteesta parhaiten informoidut eivät sijoittaisi omia rahojaan kalliiseen tai tuhoon tuomittuun.

Pörssiyhtiöiden sisäpiiriläisten kaupankäynnin säännöt muuttuivat aiemmin tänä vuonna. Sisäpiirin osakekaupat ja omistuksen esittävän rekisterin korvasi uusi pörssikauppojen julkistamiskäytäntö: Johdon liiketoimet -tiedotteet. Nyt yhtiöt julkistavat huomiota herättävällä tiedotteella ilmoitukset sisäpiirinsä osakekaupoista johtamallaan yhtiöllä. Näin kauppojen huomioarvo on kohentunut merkittävästi. Jatkossa sijoittaja huomaa entistä helpommin sisäpiirin sijoitukset.

Vuonna 2016 sijoittajan on usein kannattanut seurata, miten yhtiön johto ja hallitus sijoittavat omia rahojaan. Moni on alkanut ajatella, että johdon osakemyynteihin voi keksiä useammankin meriselityksen, mutta ostoihin vain yhden.

Nokian Rajeev Suri, Risto Siilasmaa ja Kari Stadigh ostivat verkkoyhtiön osakkeita marraskuussa miljoonilla euroilla. Caverioniin siirtyvä Ari Lehtoranta osti nyt joulukuussa lähes neljällä miljoonalla eurolla tulevan työnantajansa osakkeita. Myös Outokummun Roeland Baan sijoitti johtamansa yhtiön osakkeisiin miljoona euroa alkuvuonna.

Kaikissa mainituissa tapauksissa on toistaiseksi kannattanut peesata sisäpiiriä. Nokia-johdon ostojen jälkeen kurssi on kohonnut kuukaudessa lähes 20 prosenttia. Lehtorannan Caverion-ostojen jälkeen yhtiön osake on noussut kahdessa viikossa noin 15 prosenttia. Baanin Outokumpu-ostojen jälkeen kurssi on tänä vuonna lähes kolminkertaistunut.

Viime aikoina kurssit ovat useasti ampuneet taivaisiin jo sisäpiirin kaupoista kertovan tiedotteen julkistamisen jälkeen ilman, että mitään uutta liiketoimintaa koskevaa informaatiota olisi tullut markkinoille itse yhtiöltä. Liikkeellä taitaa olla sisäpiirin osakekauppaseurannan uutuudenviehätystä. Näin tehokkaalle markkinointikanavalle Googlekin kalpenee.

Iso rotanloukku on viritettynä, jos sijoittaja jättää kriittisen ajatustyön tekemättä. On erotettava ne sisäpiirin henkilöt, jotka pelaavat johtamansa yhtiön osakkeilla merkittävillä rahoilla suhteessa omaan varallisuuteensa, ja toisaalta ne, joilla on pyrkyä keskustelupalstoille pikkusummilla. Sisäpiirin osakekaupat eivät siis jatkossakaan automaattisesti takaa liiketoiminnan tai piensijoittajan osakesijoituksen menestystä.

Sisäpiirin osakekauppa on aina kyseenalaistettava. Pyöritetäänkö yhtiön markkinointirulettia taskurahoilla taatun mediahuomion motivoimana? Tai korjaako sisäpiiri yhtiönsä luottamuspulaa ns. käpy kerrallaan? Vai laitetaanko rahaa kiinni heti miljoonia, jolloin kymmenen prosentin kurssimuutos vie tai tuo mukanaan kivitalon verran omaisuutta?

Valitettavasti sisäpiirin osakekauppojen merkitystä voi olla työlästä suhteuttaa, jos sijoittaja ei tiedä, paljonko sisäpiiriläisen omistus on kokonaisuudessaan. Siksi suoraselkäinen yhtiö jatkaa sisäpiirin kokonaisomistustilastojen julkaisemista, vaikka jatkossa laki ja sääntely keskittyisivät lähinnä yksittäisten kauppojen julkistamisvelvollisuuteen.

Kirjoittaja on Nordnetin osakestrategi ja sijoituskirjailija.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.