Skotlannin nöyrä taistelija-Mixu ja möykkäävä Suomi-Mixu

Muistelin joskus tällä palstalla, että paras tapa saada juttu kulkemaan skottilaisen taksikuskin kanssa on mainita Mixu Paatelaisen nimi.

Kuten kaikki futista seuraavat tietävät, tuli neuvolle hiljattain uuttakin katetta, kun Mixu siirtyi dramaattisesti Hibernianin puikkoihin. Jos Paatelainen saa Hibsin rajallisilla resursseilla tulosta aikaan, ovat ovet tulevaisuudessa auki minne asti vain.

Celticin tai Rangersin manageri Paatelainen? Skottimaajoukkueen manageri Paatelainen? Kaikki on mahdollista, mutta epäonnistuminenkaan ei pilaisi Mixun legendaarista mainetta eräässä Euroopan fanaattisimmista jalkapallomaista.Entäpä hänen maineensa ja arvostuksensa Suomessa? Vaikka mies oli kaikkien aikojen maaliahneimpia maajoukkuehyökkääjiä, eivät Mixun osakkeet ole Suomessa kovinkaan korkealla. Mies menee jonnekin Jallu Rantasen kastiin, persoonallinen rymistelijäroikale, joka ei kuitenkaan ollut mikään maailmantähti.

TPS sijoittui Paatelaisen johdolla viime kauden Veikkausliigan kolmoseksi, mikä oli maan suurimmalla pelaajabudjetilla operoineelle seuralle tyydyttävä suoritus.

Tarkoituksena oli nimittäin rakentaa Paatelaisen johdolla tulevaisuuden joukkuetta, mikä työ jäi nyt kesken.

Mixun Hibs-nimityksen jälkeen taisi monella suomalaisella jalkapallonseuraajalla käydä mielessä, että mitenköhän miehen pää kestää skottiliigan paineita. Viime kaudellahan mies kävi kuumana kuin hellankoukku jo kevään harjoitusotteluissa veikkausliigamatseista puhumattakaan.

Skotlannissa tulee katsomosta kuittia vähän toiseen malliin, eikä tappio-ottelun jälkeisestä lehdistön hiillostuksestakaan selviä enää niin helposti vain haukkumalla tuomariston.Hetkinen. Mixuhan pelasi fanaattisten skottien edessä pitkälti toistakymmentä vuotta, joten paineet ovat takuulla tuttuja. Eikä Paatelaisella edes ole Skotlannissa sellaista ylimielisen kiukuttelijan mainetta, jonka hän ehti TPS:n ruorissa nopeasti hankkia. Uskon, että Mixuja on kaksi. Toinen on Skotlannin peloton ja nöyrä taistelija, toinen taas vähän huvittavana näyttäytyvä möykkäävä Suomi-Mixu.

Mikä jälkimmäisen synnytti? Turhautuminen siitä, että maailmalla menestynyt suomalainen on harvoin profeetta omalla maallaan? Ahdistus skottilaiseen verrattuna amatöörimäisestä toiminnan tasosta seuroissa ja pelaajistossa?

Oli syy mikä tahansa, niin toivottavasti Skotlannista palaa aikoinaan se Skotti-Mixu.

Silloin hänelle voisi olla käyttöä vaikka Suomen maajoukkueen ruorissa.Lopuksi matkailumainos: jos matkustaa Skotlantiin lomalle ja aikaa on vain yhdelle kaupungille, kannattaa ehdottomasti valita Hibernianin sekä Juho Mäkelän seuran Heartsin Edinburgh.

Historiaa ja kulttuuria huokuva Edinburgh on miellyttävämpi ja helpommin lähestyttävä paikka kuin tylyhkö Glasgow.

Kirjoittaja on Lontoossa asuva vapaa toimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.