Soini ansaitsi kesälomansa

Politiikan alkuvuosi sujui Timo Soinilta ja perussuomalaisilta huomattavasti hallitummin kuin maan hallitukselta. Joensuun puoluekokous huipensi hyvin luovitun kevään. Kokoukseensa perussuomalaiset kokoontuivat maan toiseksi suurimpana puolueena. Suurin ansio tästä tosin lankeaa kuuden puolueen hallituksen saamattomuudelle.

Koko etusivun ilmoitus Helsingin Sanomissa kiinnitti julkisen huomion perussuomalaisten Eurooppa-politiikkaan. Soini varmisti tuon huomion säilymisen panttaamalla päätöstään europarlamentaarikoksi ryhtymisen ja Suomessa politikoinnin välillä viimeiseen saakka.

Soini on kertonut ihmisten ”suorastaan tarrautuneen” häneen Suomessa pysymisen puolesta. Kun puoluejohtaja sitten lopulta puoluekokouksessa ilmoitti tavoitteikseen voiton vuoden 2015 eduskuntavaaleissa ja johtavan aseman seuraavissa hallitusneuvotteluissa eli pääministerin salkun, häntä ylistettiin kokouskäytävillä lähestulkoon Suomen pelastajana, joka pani isänmaan edun oman etunsa ja uraputkensa edelle.

Kun puheenjohtaja laukaisi itse asettamansa ”uhkakuvan”, se huipensi kevään draaman kaaren. Kukaan ei kuitenkaan voi tietää, millaista painia Soini itsensä kanssa lopulta vai oliko kaikki harkittua. Nyt Soinin ratkaisu puri verrattomasti monenkirjavaan puolueväkeen, jota yhdistää ennen kaikkea puheenjohtajansa ihailu. Se oli kaikkineen taitavaa politiikkaa. Soini on kesälomansa ansainnut

Edellisissä hallitusneuvotteluissa perussuomalaiset eivät halunneet mitään, Joensuusta tuli viestiä, että jatkossa pitäisi saada lähestulkoon kaikki. Puolueen kolmas varapuheenjohtaja Juho Eerola on jo ilmoittanut olevansa valmis kulttuuriministeriksi.

Soinin ilmoitus pysyä Suomessa selkeytti tulevien eduskuntavaalien asetelmia. Vastakkain ovat kokoomuksen ja SDP:n johtama, suosiossa putoava hallitus sekä keskustan ja perussuomalaisten voimistuva oppositio. Jo ennen puoluekokousta perussuomalaiset alkoivat hivuttautua lähemmäs keskustaa. Puoluekokouksessa Soini kehui Juha Sipilän johtamaa keskustaa avoimesti.

Mahdollinen tuleva hallitusrooli muuttaa perussuomalaisten politiikan etikettiä. Puheessaan Soini sanoi, että puolueen eduskuntatyössä on parannettavaa. Puolueen yksittäisten edustajien julkiset möläyttelyt tuntuvat jo vähentyneen.

Perussuomalaisten puoluejohdossa väki nuortui ja maahanmuuttokriitikoiden ote tiukkeni. Jussi Niinistön nousu ensimmäiseksi varapuheenjohtajaksi viestii siitä, että Soinin seuraajakysymystäkin on mietitty, vaikka puolue onkin yhä lähes yhtä kuin puheenjohtajaansa.

Vastuullisen poliittisen vaihtoehdon tarjoaminen leikannee myös puolueen EU-kriittisyyttä. Siinä perussuomalaisilla on tosin se ongelma, että europarlamentin vaalit käydään jo ensi keväänä, vuotta ennen eduskuntavaaleja ja nyt siis ilman suurinta ääniharavaa. Uusiutuneen puoluejohdon viesti oli, että eurovaalit ovat alkulämmittelyä ja lähtölaukaus eduskuntavaaleihin.

Eurovaalivalmisteluissa perussuomalaiset ovat silti aikaisin liikkeellä. Puolueella on jo kuusi nimettyä eurovaaliehdokasta.