Soini saa hylättyjä perinneääniä

Kesähelteet ja myrskytuhot ovat jättäneet alleen kesän mielenkiintoisen poliittisen virtauksen. Liberaalien ja konservatiivien välille nousee rintamalinja. Tämä on tullut esille viime viikkojen keskustelussa sukupuolineutraalista avioliittolaista. Myös ulkomaalaiskeskustelussa on samoja ääniä.

Perinteisesti sosiaalidemokraateissa, keskustassa ja kokoomuksessa on ollut paljon konservatiiveja. Liberaaleja on ollut eniten vihreissä ja aikanaan tietenkin liberaalisessa kansanpuolueessa.

Liberaalien ja konservatiivien valtatasapaino on nyt kallistunut suurissa puolueissa vapaamielisyyden suuntaan. Kolmen suuren puolueen puheenjohtajat käyttävät liberaaleja äänenpainoja. Puoluejohtojen nuori sukupolvi on Anni Sinnemäkeä (vihr.) ja Paavo Arhinmäkeä (vas.) myöten liberaaleja.

Mari Kiviniemi (kesk.) on tyylipuhdas liberaali vaikka keskustan kannattajissa on runsaasti konservatiiveja. Keskustassa on viime vuosina ollut lähes jatkuvaa liberaalien ja konservatiivisten näkemysten taistelua. Nyt valta on vankasti liberaalisiivellä.

Myös Jyrki Katainen (kok.) korostaa vapaamielisyyttä. Kypärä ja liperit -linja on hiljalleen painunut taka-oikealle puolueessa.

Perinteisiä konservatiivisia arvoja keskusteluissa edustaa nyt Timo Soini. Perussuomalaiset kahmivatkin kannatusta kansan perinneriveistä.

Mielipidetiedustelujen mukaan perussuomalaiset ovat ohittamassa kannatuksessa vihreät. Perussuomalaiset saattavat yltää ensi vuoden eduskuntavaaleissa kaksinumeroiseen kannatusprosenttiin. Se olisi pois kolmelta suurelta puolueelta. Kuka menettää eniten, ratkaisee ehkä vaalit.

Konservatiivien ääniä tavoittelee Soinin lisäksi kristilliset. Heillä imua ei ole ollut.

SUURIN OSA suomalaisista ei ole konservatiiveja eikä liberaaleja. Olemme osassa asioita vapaamielisiä ja suvaitsevia. Toisissa taas tiukkoja ja perinteisiä. Siksi puolueet eivät meillä jakaudukaan liberaaleihin ja konservatiiveihin. Puhdaslinjaista kannatusta ei olisi.

Lähikuukausien mielenkiintoinen kysymys onkin, miten kokoomuksen, keskustan ja SDP:n johto tasapainottelee kohti konservatiivisia äänestäjiä. Puhtaalla liberaalilinjalla edessä olisi vaalitappio ja Soinin vaalivoitto.

SAULI NIINISTÖ on mielipidetiedustelujen mukaan jo lähes varma presidentti. Kannatusta kerääviä haastajia ei ole noussut vasemmalta eikä keskeltä.

Niinistön presidenttitie näyttää liian varmalta. Presidentinvaalit ovat 2012 ja Niinistö on silloin 63-vuotias. Ikäkeskustelu voi vielä viritä. Hänestä tuskin tulee ainakaan kahden kauden (12 vuotta) presidenttiä mutta ensimmäiselle kaudelle etumatka on nyt hurja.

LÖYLYNOTON MM-kisat päättyivät katastrofiin. Pisimpään saunassa ollut venäläinen kilpailija kuoli ja toiseksi viimeisenä ulos tuotu suomalainen kärsi vakavia vammoja.

Eikö hulluille ja vaarallisille "urheilulajeille" voisi laittaa jotakin rajoja?

Kirjoittaja on Keskisuomalaisen päätoimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.