Soini sulaa pakolaisvirrassa

Neuvostoliitossa vannottiin uskollisuutta johtajalle, mutta läntisissä demokratioissa 100 prosentin vaalitulokset tai kaikkien kumarrus samaan suuntaan ei ole normaalia elämää. Liian innokas kumarrus johtajan suuntaan herättää ihmettelyä liehittelijän motiiveista.

Puolueissa on tapana korostaa puheenjohtajan asemaa, mutta silti perussuomalaisten naisten maanantaina lähettämä tiedote säpsäytti.

”Ulkoministeri Timo Soinin tehtäväkenttä on ollut erittäin vaativa. Ulkoministeri onkin luotsannut maatamme erinomaisesti olosuhteissa, missä kriisit ovat seuranneet toistaan – joten kiitos Timo Soinille. Ulkoministerimme johtajuus on huippuluokkaa.”

Näin suitsuttivat naisjärjestön puheenjohtaja Marja-Leena Leppänen ja varapuheenjohtaja Ritva ”Kike” Elomaa.

Soini on johtanut perussuomalaisia vuodesta 1997. Soini oli puolueen perustajia yhdessä Raimo Vistbackan, Urpo Leppäsen ja Kari Bärlundin kanssa. Oikeutta eläkeläisille -yhdistyksen saunassa Saarijärven Kalmarin kylässä syntyi ajatus uudesta puolueesta, kun Suomen Maaseudun Puolueen (SMP) toiminta oli hiipunut puolueloikkausten ja kannatuksen katoamisen takia.

Suomen Pientalopoikien Puolue perustettiin vuonna 1959 Pieksämäellä. Vuonna 1967 nimi muuttui SMP:ksi.

SMP oli Vennamoiden puolue. Veikko Vennamon valtakausi oli näkyvä, vaikka valtaa puolueella ei ollut. Poika Pekka Vennamo oli myös lahjakas puhuja. Hän hakeutui valtaan, ja puolue joutui laskuun.

Perussuomalaisten perustajaporukalla oli SMP-läinen tausta, mutta vanhalla puolueella ei nähty enää tulevaisuutta. Aluksi perussuomalaisetkin näytti toivottomalta yritykseltä.

Vasta vuonna 2003 alkoi nousu, kun Soini pääsi vihdoin eduskuntaan yhdessä Tony Halmeen ja Vistbackan kanssa. Kolme hengen ryhmä oli jo uskottava, vaikka lähiöiden äänikuninkaan eli Halmeen ura lähtikin laukalle ja päättyi omiin laukauksiin.

Soinista alkoi tulla kansan tuntema sanankäyttäjä. Moni koki rehellisen suomalaisuuden hyväksi asiaksi. Perussuomalaiset antoi myös äänen niille, jotka olivat kriittisiä kansainvälistymiseen ja maahanmuuttoon.

Maan talouseliitti oli EU-jäsenyydestä ja euroon liittymisestä lähtien ollut liberaalin ajattelun pauloissa – ja globalisaation edunsaajia. SDP, keskusta ja kokoomus olivat tässä valtavirrassa. Ne näyttivät liberaalipuolueilta.

Perussuomalaiset olivat ainoita perinteisiä konservatiiveja.

”Perussuomalaiset naiset ovat sataprosenttisesti ulkoministeri Timo Soinin takana”, Leppänen ja Elomaa päättivät naisjärjestön tiedotteen.

Eikö joku puolueessa enää olekaan Soinin takana?

Kannatuksen lasku alle 10 prosentin hermostuttaa osaa jäsenistä, mutta Soinin asema on betonia. Kukaan ei haasta häntä.

Haaste tulee muualta. Eurooppalainen pakolaiskriisi koettelee hallituspuolueiden uskottavuutta.

Pakolaiskriisi on vaikuttanut valtavasti muihin puolueisiin ja maan talouseliittiin. Liberaalius on karisemassa. Pakolaisvirrasta eroonpääsyä vaaditaan lähes kaikissa puheissa.

Koko Suomi on niin ”perussuomalainen”, että Soinin puolue jää jo taka-alalle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.