Soini teki poliittista historiaa

Lasse Kangas

Eduskuntavaalit 2011 jäävät Suomen poliittiseen historiaan suurimpana muutoksena sitten vuoden 1945 maalisvaalien. Kansandemokraatit ja kommunistit nousivat tuolloin tyhjästä 49 kansanedustajallaan kolmen suurimman puolueen joukkoon.

Perussuomalaiset tekivät nyt lähes saman, joskin "jytky" on nyt tärisyttävämpi kuin vuonna 1945, jolloin valtiollinen johto presidentin arvovallalla pyysi kansaa äänestämään "uusia kasvoja" eduskuntaan. Osalle istuvista kansanedustajista ilmoitettiin "ylemmältä taholta", etteivät he olleet soveliaita ehdokkaiksi.

Äärivasemmisto lohkesi vuonna 1945 SDP:sta. Muilta osin tulos oli lähellä vuoden 1939 vaalien kannatusjakaumaa. Mutta nyt kävi toisin. Päähallituspuolue keskusta menetti roimasti kannatustaan ja putosi suurimman puolueen asemasta neljänneksi.

Vaalituloksen erikoisuuksiin kuuluu se, että kuusi paikka hävinnyt kokoomus on samalla myös voittaja. Kokoomus on nyt historian ensimmäisen kerran maan suurin puolue.

Myös sosiaalidemokraatit voittivat, vaikka hävisivät kolme paikkaa. SDP nousee toiseksi johtavaksi hallituspuolueeksi.

HALLITUSKUVIOIDEN kannalta tilanne on sikäli selvä, että keskusta jää oppositioon. Kokoomuksen puheenjohtaja Jyrki Katainen pääsee kokoamaan hallitusta ja nousee todennäköisesti pääministeriksi.

Kataisen "ykkönen" on näillä näkymin kokoomuslaisten, sosiaalidemokraattien, perussuomalaisten ja ruotsalaisten hallitus. Voi olla, että kokoomus saa kuusi, SDP ja perussuomalaiset kumpikin viisi ja ruotsalaiset kaksi tai kolme salkkua.

Valtiovarainministerin salkku menee sosiaalidemokraateille. Puheenjohtaja Jutta Urpilaisesta veikataan valtiovarainministeriä. Mutta on hyvinkin mahdollista, että SDP nostaa Eero Heinäluoman valtiovarainministeriksi, jolloin Urpilaisesta voisi tulla vaikkapa opetusministeri.

Susanna Huovisella (sd.) sanotaan olevan mahdollisuuksia ympäristöministeriksi ja Henna Virkkusella (kok.) opetusministeriksi, jos kokoomus sen salkkujaossa saa.

Mutta kuka pääsee ulkoministeriksi. Erkki Tuomioja (sd.) on siitä kiinnostunut, mutta hänellä voi olla paremmat mahdollisuudet eduskunnan puhemieheksi. Ulkoministerinä saattaa jatkaa Alexander Stubb (kok.).

Perussuomalaisille on vaikea löytää sopivia salkkuja. Joka tapauksessa arvellaan, että puheenjohtaja Timo Soinista tulee elinkeinoministeri.

MUTTA mitä tapahtuu Suomen keskustassa?

On ihme, ellei rökäletappio nosta puolueen sisällä maakunnista ponnistavaa vastavoimaa. Mari Kiviniemen puheenjohtajaksi viime kesänä nostanut liberaalilinja on kovissa vastapuhureissa.

On mahdollista, että eduskuntaryhmän sisäiset asetelmat paljastuvat jo järjestäytymiskokouksessa. Eduskuntaryhmän puheenjohtajan vaalissa saatetaan mitata voimasuhteita.

Joka tapauksessa Kiviniemellä on nyt edessään kivinen tie ja vastatuuli.

lasse.kangas@keskisuomalainen.fi

Kirjoittaja on Keskisuomalaisen pääkirjoitustoimituksen esimies.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.