Soini tyrmäsi maan euroeliitin

Herrat kyykkyyn - ja yksi rouvakin. Sen viestin äänestäjät nyt lähettivät. Näissä vaaleissa oli vain yksi voittaja. Perussuomalaiset ottivat maamme historian suurimman vaalivoiton. "Iso jytky", kuten puheenjohtaja Timo Soini (ps.) voittoa nimeää, muuttaa väistämättä syvästi maan politiikkaa.

Kolme perinteistä valtapuoluetta hävisi. Kokoomus, sosiaalidemokraatit ja keskusta menettivät kansanedustajapaikkoja ja kannatusta.

Kokoomukselle tilanne on katkera. Se sai havittelemansa historiallisen suurimman puolueen aseman, mutta samalla eduskunnan painopiste siirtyi roimasti vasemmalle. Perussuomalaiset ovat esimerkiksi EU-asioissa ja verotuksessa lähellä vasemmistoa.

Suurin häviäjä on keskusta ja pääministeri Mari Kiviniemi (kesk.). Hänen edustamansa liberaalis-oikeistolais-kaupunkilais-eteläsuomalainen -linja kärsi suurtappion. Keskusta lähtee nyt oppositioon syntymään uudelleen tai nuutumaan pitkäaikaisesti.

Vaalit olivat vastalause kansainvälisesti suuntautuneen eliitin politiikalle. Siinä eurot, EU:t ja erilaiset kansainväliset sopimukset ohjaavat suomalaisten elämää.

Iso osa ihmisistä haluaisi toisin. Poliitikkojen tulee pitää suomalaisten puolta ja turvata ihmisille kohtuulliset olosuhteet maailman myllerryksissä. Ihmiset kaipaavat tuulensuojaa eikä sitä, että jokaisen pitää pärjätä vain omillaan.

Siitä hallituspuolueet vihreitä myöten nyt maksavat. Ja myös sosiaalidemokraatit.

Vaalit olivat miesten protesti. He ovat työelämässä eniten kärsineet globaalin talouden epävarmuuksista. Heitä on lomautettu ja irtisanottu. Kaikki eivät ole alexanderstubbeja. Nyt iskivät tavalliset miehet.

EDESSÄ on ehkä epävakaiden hallitusten aika. Hallitukseen taitaa nyt nousta kokoomus, perussuomalaiset ja sosiaalidemokraatit. Keskusta jää oppositioon. Myös vihreiden paikka on hallituksen ulkopuolella, jos perussuomalaiset ovat sisäpuolella.

Perussuomalaiset lähtevät hallitukseen kovilla ehdoilla. Puolue ei todennäköisesti anna periksi Euroopan velkamaiden lainoissa eikä keski- ja pienituloisten asioissa. Siksi kokoomuksen ja perussuomalaisten ei ole helppo mahduttautua samaan hallitukseen. Asetelma on kokoomukselle vaikea. SDP ja perussuomalaiset ovat monissa asioissa lähellä toisiaan. Kokoomus voi jäädä usein yksin.

Jos kolmikko menee yhdessä hallitukseen, se ei välttämättä istu neljää vuotta. Perussuomalaiset tai kokoomus voi kesken kauden kimmahtaa ulos. Sen jälkeen hallitukseen voi tulla keskusta, vasemmistoliitto tai vihreät. Tai kaksi niistä.

VASEMMISTOLIITTO voitti perussuomalaisten ohella Keski-Suomessa. Ex-toimittaja Eila Tiainen (vas.) singahti kovalla kannatuksella eduskuntaan. Kauko Tuupainen oli jo ennakkosuosikki perussuomalaisten kansanedustajaksi. Teuvo Hakkarainen Viitasaarelta noukki puolueen toisen paikan.

Kokoomus sai täpärästi himoitsemansa toisen kansanedustajan Keski-Suomesta. Sinuhe Wallinheimosta voi tulla kestohahmo politiikkaan.

Kirjoittaja on Keskisuomalaisen päätoimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.