Solsidan muuttuu Onnelaksi

Ruotsissa erinomaisesti menestyneestä ja myös Suomessa rakastetusta draamasarjasta Solsidan on tulossa suomalaisversio. Sen nimi on Onnela. Sarja nähdään C More -suoratoistopalvelussa tulevana talvena ja myöhemmin MTV3:lla.

Onnela on mainio esimerkki siitä, mikä suomalaisessa tv-sarjatuotannossa on vialla: usko omaan tekemiseen ja osaamiseen puuttuu.

Ulkomaalaista menestyssarjaa käytetään kainalosauvoina, jolla toivotaan saavutettavan edes keskinkertainen taso. Sillä sehän tässä maassa riittää. Tuskin edes sarjan tekijät itse uskovat, että Onnela pääsee kovin lähelle esikuvaansa. Mutta tuttu nimi myy, ja Solsidan on perusta, jonka päälle voi rakentaa.

MTV ja tuotantoyhtiö Zodiak Finland eivät ole tajunneet erästä tärkeää draaman pääsääntöä. Mikään tarinankerronnan muoto ei toimi siksi, mistä se kertoo, vaan siksi, miten se sen kertoo.

Solsidanin menestyksen salaisuus ei ole se, että sarja sijoittuu idylliselle yläluokkaiselle asuinalueelle ja kertoo perheiden ja pariskuntien arjesta. Tämä saadaan varmasti toteutettua Suomessakin.

Solsidanin menestys syntyy miljoonasta yksityiskohdasta, jotka eivät ole kopioitavissa tai edes listattavissa.

Vilpittömästi toivon, että Onnela on suomalaisen tv-viihteen uusi merkkiteos, joka saa valtavat katsojaluvut. Tämä on kuitenkin hyvin epätodennäköistä. Suomen Konttori nähtiin jo Elisa Viihteessä, eikä se toimenpiteitä aiheuttanut. Eikä sarja edes ole huono, se vain. . . on.