Solzhenitsyn on stalinismia vastaan

Tänäisessä jaksossa Polttopuita sahaamassa (3/10) kaksi Marfinon vankia keskustelee elämänsä ankeudesta alas lasketun kypärän silmikon takaa.

Niin etenee Yle Teemalla vasta alussaan oleva, Nobel-kirjailija Aleksandr Solzhenitsynin omaelämäkerralliseen romaaniin pohjautuva 10-osainen venäläinen draamasarja Ensimmäinen piiri (V kruge pervom). Kirjailijan ehkä tunnetuin teos kuvaa tapahtumia poliittisessa vankilassa 1940-luvun lopulla.

Sarja sijoittuu Josif Stalinin ( Igor Kvasha) valtakauden loppuaikoihin, vuosiin 1949-50. Matemaatikko Gleb Nerzhin ( Jevgeni Mironov) pidätettiin ja vangittiin Moskovan lähistöllä sijaitsevaan Marfinon vankila-laboratorioon.

Nerzhin on mukana Stalinin yltiötoiveikkaassa projektissa, jossa kehitetään puhelimen salakuuntelulaitetta. Hän palaa mieluimmin keskitysleiriin kuin menettelee omaatuntoaan vastaan. Sarjassa - aivan kuten Esa Adrianin lähes 700-sivuisen kirjan suomennoksessa - keskeisimmiksi kohoavat Gleb Nerzhin tavoin muun muassa Lev Rubin ( Aleksei Kolubkov) sekä Innokenti Volodin ( Dmitri Pevtsov), jonka ensimmäinen teko syöksee hänet turmioon.

Tulkintoja on toki useita, tai ainakin voisi olla. Oletan ohjaaja Gleb Panfilovin olleen uskollinen alkuperäiselle kirjalle, vaikka sen henkilögalleria onkin hyvin laaja. Solzhenitsyn, joka itse oli vankilassa useita vuosia, näki kurjuuden keskellä miehissä suuruutta, mutta myös pikkumaisia piirteitä.

He reagoivat intensiivisemmin kuin vapaana olevat ihmiset, säilyttävät ihanteensa ja näkemyksensä - ilmiannoista ja rangaistuksista huolimatta. Romaani on tulvillaan ihmiskohtaloita ja tapahtumia, elävä ja todentuntuinen niin kuin suurten venäläisten klassikkojen teokset. Niinpä on luontevaa, että Panfilov on keskittynyt vain olennaisimpaan, pelkistänyt karun kokonaisuuden.

Sarja on kriittinen välienselvittely sodanjälkeisten vuosien stalinismin kanssa, mutta - huom! - kritiikki kohdistuu myös nykymaailman yleisiin ilmiöihin: teeskentelyä, opportunismia, maailma jossa rehelliset ja itsenäisesti ajattelevat sysätään syrjään. Yhtäläisesti kirjoittivat Leo Tolstoi ja F. M. Dostojevski. Ihmisarvosta on pidettävä kiinni, alentumatta pelkurimaiseen hännystelyyn.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.