Somaliassa on nälänhätä - taas

Somaliassa on meneillään maailman pahin humanitaarinen katastrofi. Ihmiset on turrutettu uutisiin inhimillisistä tragedioista, mutta tällä kertaa synkälle arviolle antaa painoa se, että sen esittäjä on YK:n pakolaisjärjestöä (UNHCR) johtava YK:n pakolaiskomissaari ja pakolaisasiain päävaltuutettu Antonio Guterres.

Katastrofiin on monia syitä. Somalia on kitunut romahtaneena valtiona vailla keskushallintoa jo kaksi vuosikymmentä. Maa on kilpailevien kapinallisten, rosvojen ja muualta tulleiden terroristiryhmien temmellyskenttä.

Afrikan sarvea vaivaa pahin kuivuus 60 vuoteen. Sateet viime syksynä ja tänä keväänä jäivät vähiin La Niña -sääilmiön vuoksi. Kuivuuden ei ennusteta hellittävän koko tänä vuonna. Kriisivyöhykkeessä on monia maita kuten Etiopia ja Kenia, mutta pahin tilanne on Somaliassa.

Kuivuus tappaa karjan ja on jo vienyt paikalliset sadot. Lisäksi ruuan hinta maailmanmarkkinoilla on muutenkin korkea. Avustusjärjestöjen mukaan somaliperheen päivittäisen ruokakorin hinta on viime joulukuusta noussut 21-27 prosenttia, joillakin alueilla jopa 37 prosenttia. Erilaisten paikallisten ruokaviljojen hinnat ovat Somaliassa vuodessa nousseet 135-240 prosenttia, ja tuontiriisikin on 30 prosenttia kalliimpaa kuin vuosi sitten.

Etelä-Somaliassa yhdellä naudalla sai vielä viime keväänä 430 kiloa maissia, tänä keväänä enää 161 kiloa.

ARVIOT nälkäisten määrästä vaihtelevat, mutta määrät ovat joka tapauksessa valtavia. Brittiläinen avustusjärjestö Oxfam arvioi nälkää näkeviä olevan 12 miljoonaa. YK:n ruoka- ja maatalousjärjestö FAO sanoo, että nälänhädän uhkaamien ihmisten määrä kasvoi vuodenvaihteen 6,3 miljoonasta 40 prosentilla eli 10 miljoonaan puolessa vuodessa. Myös YK:n alainen Maailman ruokaohjelma WFP puhuu 10 miljoonasta.

WFP ruokkii jo nyt kuutta miljoonaa ihmistä itäisessä Afrikassa ja sillä on avuntarpeeseensa nähden 40 prosentin vaje. YK:n lastenavun järjestön Unicefin mukaan ainakin kaksi miljoonaa lasta on välittömässä kuolemanvaarassa. Etelä-Somaliassa joka kolmas lapsi on aliravittu.

Maailman suurimmalla pakolaisleirillä Dabaadissa Keniassa aliravitsemukseen kuolleiden alle 5-vuotiaiden lasten määrä on kolminkertaistunut. 90 000:lle ihmiselle suunnitellulla leirillä on jo noin 400 000 pakolaista, mutta Somaliasta uusia saapuu joka päivä 1 300-1 400.

Jopa Somalian suurin kapinallisryhmä on pelästynyt nälkäisten kansainvaelluksesta pois tukialueiltaan. Ääri-islamistinen al-Shabaab-ryhmä pyytää sekä muslimien että ei-muslimien avustusjärjestöjä jatkamaan ruoka-apua. Kaksi vuotta sitten al-Qaida-yhteyksistään tunnettu ryhmä kielsi ruoka-avun toimittamisen alueilleen.

MONI eurooppalainen voi ajatella, että näinä aikoina autettavia ja pelastettavia tuntuu olevan lähempänäkin. Eurooppalaisiin pankkiireihin verrattuna miljoonilla somaleilla on kuitenkin se ero, että he ovat joutuneet elämään jo vuosia keskellä turvattomuuden ja väkivallan vyöryä ilman omaa syytään.

Kirjoittaja on Keskisuomalaisen pääkirjoitustoimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.