Somaliasta ei vieläkään mitään uutta

Somaliasta on vaikea kirjoittaa uutista. Tehtävä on kerrassaan mahdoton. Afrikan sarvessa sijaitsevaan valtioon kun ei kertakaikkiaan kuulu mitään uutta. Tarinat ovat toistaneet itseään jo kohta kaksikymmentä vuotta.

Islamistit ja Somalian hallituksen joukot ottavat parhaillaan verisesti yhteen maan pääkaupungissa Mogadishussa. Siinä ei ole mitään uutta. Pääkaupungin herruudesta on käyty jo pelkästään tänä vuonna useita kovia taisteluja.

Pari viikkoa kestäneissä taisteluissa on tällä kertaa kuollut yli 200 ihmistä. Sekään ei yllätä. Somalian väkivaltaisuuksissa on menehtynyt kahden viime vuoden aikana yli 16 000 siviiliä.

Torstaina YK kertoi, että Somalian pääkaupungin Mogadishun taisteluja on viime viikkoina paennut jo lähes 100 000 ihmistä. Britannian yleisradioyhtiö BBC:n mukaan pakolaiset majailevat taivasalla pääkaupungin eteläpuolella. Vai niin, kaikkiaan taisteluja on paennut jo pitkälti toista miljoonaa somalialaista. Ei siis mitään uutta.

HUMANITÄÄRINEN KRIISI Somaliassa on Afrikan pahin moniin vuosiin. Näin sanoo englantilaisen hyväntekeväisyysjärjestön Oxfamin Somalian koordinaattori Hassan Noor. Hänestä Somalian hädän rinnalla kalpenee jo Darfurin kriisikin.

Hassan Noor kertoo, kuinka Mogadishussa sadoilla lapsilla on kädessään tippaletku. Heitä vaivaa ripuli tai kolera, ja osalta heistä tauti on vienyt tajunnan. Joko tässä olisi jotakin uutta? Ei, Somalian humanitäärinen tilanne on ollut huolestuttava jo pitkään.

Entäs tämä? YK:n mukaan yhdeksästä miljoonasta somalialaisesta jopa puolet on aliravittuja ja heistä 3,2 miljoonaa on välittömän ruoka-avun tarpeessa. Ei, sillä kuivuus tuntuu olevan Somaliassa yhtä krooninen vaiva kuin verinen sisällissota.

Ja sitä paitsi Somalia oli yksi niistä neljästä maasta, joita kansainvälinen Punainen Risti avusti eniten viime vuonna. Kaikkiaan nämä neljä maata - Afganistan, Irak Somalia ja Sudan - vastaanottivat järjestön avustuksia yhteensä 247 miljoonan euron arvosta.

VÄKIVALTAISUUKSIEN pelätään vain pahenevan Mogadishussa, sillä islamistit aikovat jatkaa taisteluaan, kunnes Afrikan unionin yli 4 300 rauhanturvaajaa lähtevät maasta.

Sekä Somalia että Afrikan unioni ovat vedonneet YK:hon, jotta maahan lähetettäisiin YK:n rauhanturvaoperaatio.

Pääsihteeri Ban Ki Moonin mukaan aika ei kuitenkaan ole sopiva ison kansainvälisen joukon määräämiseksi Somaliaan. Hän perustelee ratkaisua sillä, että operaatiolla pitäisi olla selkeät tavoitteet ja riittävän turvalliset olosuhteet toimia.

Maailma on YK:ta myöten ummistanut silmänsä Afrikan sarven hädältä. Somaliasta ei siis vieläkään mitään uutta.

Kirjoittaja on Keskisuomalaisen ulkomaantoimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.