Sopeutujien sukupolvet

Työelämä vaatii tulevaisuudessa joustavuutta ja sellaista sopeutumiskykyä, johon ei ole tähän mennessä totuttu. Edessä on esimerkiksi entistä enemmän kouluttautumista. Eikä se tapahdu koulun penkillä vaan työssä, arvioi työ- ja elinkeinoministeriön tieto-osaston osastopäällikkö Markku Wallin (Iltalehti 30.4.).

Wallin ennakoi robottien korvaavan jo seuraavien kymmenen vuoden aikana monia nykyisiä työvaiheita. Robotit korvaavat jopa osan lääkärien ja juristien työstä. Tietorobotti voi ratkaista juridisia ongelmia luotettavammin kuin asianajaja tai diagnostiikkaohjelma voi selvittää potilaan taudin paremmin kuin lääkäri.

Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen raportti viime tammikuulta listaa seuraavien vuosikymmenien aikana katoavia ammatteja. Eniten häviää vähäistä koulutusta vaativia, pienipalkkaisia ammatteja.

On helppo uskoa itsepalvelun korvaavan monta kaupan kassaa tai kirjastotyöntekijää, mutta yhtä asiaa suuresti epäilen: ravintolakokkien ammattikunnan kuihtumista. Robotitko korvaisivat inhimillisen ruuanlaiton vai elämmekö vuosikymmenten kuluttua virtuaalisapuskoilla?

Kokkien säilymisen puolesta puhuu sekin, että kädentaitojen arvostus näyttää jatkavan kasvuaan. Putki- ja sähköasentajia, kirvesmiehiä ja puuseppiä tarvitaan vielä pitkään.

Osaamisen markkinointi on tulevaisuuden työelämän avaintaitoja. Wallinin mukaan työelämä vuonna 2040 vaatii nykyistäkin enemmän verkostoitumista ja kommunikaatiotaitoja.

”Silloin joudutaan härskisti ja hävyttömästi kehumaan itseään, mikä on vaikeaa meille suomalaisille. Meidän tauti on se, että emme osaa edes nähdä sitä potentiaalia, mitä meissä on”, Wallin rökitti samassa Iltalehdessä.

Jyväskylän ammattikorkeakoulun JAMK:n liiketalouden koulutusohjelmassa Tiimiakatemiassa asioita opiskellaan itse tekemällä opiskelijayrityksissä. Markkinointihenkiset tiimiakatemialaiset ovat jo oivaltaneet jotakin siitä, mihin Wallin suomalaisia haastaa.

Keskisuomalaisen verkkolehden opiskelijablogeista voi parhaillaan seurata, kuinka Tiimiakatemia rynnistää maailmalle. Lähes sata tiimiakatemialaista matkaa kymmeniä eri reittejä halki Euroopan, lopulta aina Unkarin Balaton-järvelle asti.

Tiimiyrittäjät ovat tutkimusretkellään itsetienatuin rahoin. He käyvät läpi yrityksiä ja korkeakouluja, tapaavat yritysjohtajia ja tutustuvat päättäjiin – verkostoituvat ja kehittävät kommunikaatiotaitojaan.

Mitä enemmän nuorilla on mahdollisuuksia tutustua yrityksiin jo opiskeluaikanaan, sitä helpompaa on sopeutua työelämän haasteisiin. JAMK ja Jyväskylän ammattiopisto ovat molemmat olleet tahoillaan edelläkävijöitä yrittäjähenkisten, työelämälähtöisten opetusmuotojen kehittelyssä.

Keski-Suomen Yrittäjien puheenjohtaja Petrikki Tukiainen haastoi maakunnallisessa yrittäjäjuhlassa yritykset ja oppilaitokset kohtaamistalkoisiin. Ensi viikon perjantaina, 16. toukokuuta, on ensimmäisten talkoiden päivä. Tavoitteena on saada mahdollisimman moni koululainen ja opettaja vierailulle johonkin 11 000:sta keskisuomalaisesta yrityksestä – tai yrittäjä vierailulle johonkin oppilaitokseen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.