Sopu vai sekasorto

Neuvottelut yhteiskuntasopimuksesta alkavat uudelleen. EK:n toimitusjohtajan Jy ri Häkämiehen tiistainen puheenvuoro katkaisi piinaavan odotuksen, jota Suomen talouden kuntoonlaitossa on ollut.

Nyt näyttää todennäköiseltä, että yhteiskuntasopimus syntyy ennen kuin vappua vietetään. Samalla saattaa syntyä tupo-linja, jonkinlainen keskitetty tai raamittava tulosopimuslinjaus.

Miksi sopu nyt syntyisi, kun 4–5 edellistä yritystä on päättynyt työmarkkinajärjestöjen epäonnistumiseen.

Paine ratkaisun löytämiseen on noussut kaikille osapuolille korkeaksi. Ammattiyhdistysliikkeen kannalta pakkolait olisivat tyrmäävää myrkkyä, ja ikävää hallituksen kuritusta saattaisi tulla tällä vaalikaudelle vielä lisää. Ilman sopuratkaisua ay-liike ajautuisi sivuun maan päätöksenteosta.

Työnantajien kannalta maltillinen tuloratkaisu on tärkeä. Työtaistelut ja lakot pakkolakeja vastaan olisivat raskaita yrityksille. Ja kun lisäksi hallituksen ”kustannuskilpailukykyä nostavat toimet” ovat pääosin vain määräaikaisia, niistä ei yrityksille lopulta ole paljoakaan apua. Hallituksen paketti voi siis olla työnantajille laihempi kuin kunnollinen yhteiskuntasopimus.

Hallituksen kannalta pakkolait ovat riski. Niiden läpimeno on epävarmaa ja vaikutukset arvaamattomia. Pääministeri Juha Sipilälle (kesk.) yhteiskuntasopimus oli jo ennen vaaleja tavoite.

Sopu toisi luottamusta talouteemme. Luottamuspula voisi johtaa sekasortoon, kun leikkaukset ja mielenilmaukset veisivät kaikkien uskoa tulevaisuuteen.

Kari Jordan ja Jari Rautjärvi promovoidaan 13. elokuuta Jyväskylän yliopiston kunniatohtoreiksi. Valinnat ovat oivia. Jyväskylän yliopisto huomioi suuria tekoja Keski-Suomen puolesta tehneitä yritysten nokkamiehiä.

Metsä Groupin pääjohtajan Kari Jordanin suhde Äänekosken tehtaisiin on aina ollut lämminhenkinen. Hänen pääjohtajan uransa huipentuma oli päätös Äänekosken uuden biotuotetehtaan rakentamisesta.

Se oli symbolisesti merkittävä ratkaisu. Metsäteollisuus investoi jälleen Suomeen uuteen tehtaaseen eikä vain uusi vanhoja laitteita. Biotuotetehdas on maamme viime ajan suurin yksittäinen investointi. Se loi uskoa koko Suomeen siitä, että emme ole auringonlaskun maa ja metsäteollisuus auringonlaskun ala. Metsä on vihreää kultaa.

Valtran toimitusjohtaja Jari Rautjärvi on noussut Keski-Suomen talouselämän yhdeksi napahenkilöksi. Hän on tuore Keski-Suomen kauppakamarin puheenjohtaja. Valtran traktoritehdas on menestynyt osana Agcoa, yhdysvaltalaista pörssiyhtiötä. Monimerkkiyhtiö on maailman suurin traktoreiden ja maatalouskoneiden valmistaja. Sen merkkejä ovat muun muassa Massey Ferguson, Challenger, Fendt ja suolahtelainen Valtra.

Jordanista tulee Jyväskylän yliopiston kauppatieteen kunniatohtori ja Rautjärvestä informaatioteknologian tiedekunnan kunniatohtori.

Molempien tulevien kunniatohtoreiden ansiot kumpuavat nykyisestä Äänekosken kaupungista. Onnittelut Äänekoski ja tulevat kunniatohtorit!

Valinnat osoittavat, että Keski-Suomessa on Jyväskylän ohella monia vahvoja seutukuntia. Tällä kertaa kunnia kuului Äänekoskelle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.