Sopua pelataan ja huipentuminen suorittuu

Tiistain Hesari räväytti tiskiin kanadalais-irlantilaisen tutkivan journalistin Declan Hillin tuoreimman hengentuotoksen The Fix. Kirja kertoo lahjonnasta ja ottelutulosten järjestämisestä kansainvälisessä jalkapallossa ja NHL-jääkiekossa.

Hillin mukaan mm. kaksissa edellisissä MM-kisoissa sekä Ateenan olympialaisissa fixailtiin jalkapallon ottelutuloksia kriminaalien vedonlyöjien mielten mukaisiksi. Asialla ovat olleet pääosin kiinalaiset, mutta myös venäläiset konnat.

Wanhana kyynikkona palstanpitäjä ei ole yllättynyt Hillin väitteistä. Esimerkiksi jalkapallo ja jääkiekko ovat perusluonteiltaan niin arvaamattomia lajeja, että vaivihkaa sopupelin järjestäminen on täysin mahdollista. Kaikkia tapauksia ei tarkinkaan silmä huomaa, paitsi epänormaaleista vedonlyöntivaihdoista. Epäilyksen alle joutuvat kamppailut ovat vain jäävuoren huippu.

Sinänsä asiassa ei ole mitään uutta. Niin kauan kuin on ollut - ja on - vedonlyöntiä, esiintyy myös ottelutulosten manipulointia. Henkilökohtaisesti palstanpitäjä pitää sopupelaamista noin tuhat kertaa suurempana syntinä kuin dopingin käyttöä. Sopuilusta kärähtäneille hehkuvan kuuma hiilihanko vaan saman tien hanuriin, vaatii hän.

Hullun urheilun Brezhnev-työryhmä syyttää tilanteesta muuttunutta maailmanjärjestystä. Neuvostoliiton aikana eivät venäläisretkut hämmentäneet kansainvälisillä vedonlyönti- tahi muillakaan markkinoilla. Kiinalaisetkin keskittyivät lähinnä Maon urotekojen ihmettelyyn.

HU:n Karjalalippis-työryhmä puolestaan suhtautuu skeptisesti Hillin sepustuksiin. Työryhmä huomauttaa, että ennen journalistin uralle ryhtymistään Hill valmistui näyttelijäksi Kanadan kansallisesta teatterikoulusta. "Kyseessä on siis komeljanttari, joka harrastaa väkisinhiihtoa ja vielä tanssii ruusu hampaissa jotain helvetin flamencoa. Älä sinä hippi tule tänne selittämään lätkästä ja futiksesta yhtään mitään!", ärähtää työryhmä.

Sitten huikean jyväskyläläisen palloilusyksyn pariin. Sen huipentuminenhan alkaa suorittua ensi viikon torstaista lähtien, kun jääkiekon SM-liiga käynnistyy. Samaan aikaan futisrintamalla JJK jahtaa edelleen liigapaikkaa.

Hullun urheilun villisian sisälmyksistä laatiman ennusteen mukaan JJK onnistuu nousuprojektissaan. Sisälmyksistä ei tosin vielä näkynyt, aukeaako paikka auringossa suoraan vai karsintojen kautta.

JYP:n niskaan on ladattu hurjat paineet, mutta joukkue kestää ne ja majailee sarjataulukon kärkisijoilla pitkin syksyä. Keväästähän ei vielä tiedä.

Lokakuun taittuessa marraskuuksi JYP johtaa sarjaa ja JJK nousee fanfaarien soidessa Veikkausliigaan. Menestyksestä hurmioituneet kansalaistoimikunnat ryhtyvät vaatimaan kaupungintalon edustalle Ville Prihan, Joni Vesalaisen, Risto Dufvan, Jukka Seppäsen ja myös Kari Tynin näköis- tai muita patsaita. Myös Ilkka Hyppösen patsasta kaavaillaan, mutta vaatimattomana miehenä Hyppönen kieltää ehdottomasti omalta osaltaan moiset hömpötykset.

Muu jyväskyläläinen urheiluväki sen sijaan kaivautuu yhä syvemmälle poteroihinsa pohtimaan, kuinka nämä kaksi suurta saisi kampitettua. Liikuntalautakunta päättää, ettei Harjua remontoida tulevina vuosina millään tavalla, eikä jalkapallon fasiliteettejä muutenkaan kohenneta. Jenkkifutaajat sen sijaan saavat käydä säännöllisin väliajoin möyhentämässä Harjun nurmikkoa uuteen uskoon.

Homeongelmista kärsivä harjoitusjäähalli puolestaan saa lahota pystyyn kaikessa rauhassa. Etenevä ilmastonmuutos aiheuttaa sen, ettei Jyväskylässä nähdä ulkojäitä ensi talvena. Siitä tunnetaan monien muiden lajien parissa suurta tyytyväisyyttä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.