Sosiaaliset lukutoukat

Kun sinulla on kirjoja, et ole koskaan yksin. Jo vuosia sitten kuulin tämän elämänviisauden eläkkeelle jääneeltä kirjastonhoitajalta, joka eli elämäänsä täysin kirjallisuuden maailmaan uppoutuneena. Elävämpää seuraa hän ei edes kaivannut.

Kirjojen pariin vetäytyvien "lukutoukkien" rinnalla elää ja vahvistuu toinen heimo, aktiiviset ja osallistuvat kirjallisuuden kuluttajat. Tämä trendi on viime vuosina vahvistunut. Samalla kirjallisuus ja kirjailijat persoonina ovat entistä enemmän esillä sekä painetussa että sähköisessä mediassa.

Eilisessä Keskisuomalaisessa esitelty bookcrossing on yksi kasvava sosiaalisen kirjaharrastamisen muoto, jolla on jo satojatuhansia ystäviä eri puolilla maailmaa. Kyse on kirjojen kierrätyksestä, niiden kommentoinnista ja omien lukukokemusten jakamisesta toisten kanssa. Myös perinteiset lukupiirit ovat kokeneet uuden nousun.

Mainio ilmentymä kirjaharrastajien sosiaalisuudesta on kirjamessujen suosio. Kuluvana viikonloppuna viidettä kertaa järjestettävät Jyväskylän kirjamessut ovat menestystarina. Ensimmäisillä messuilla oli 9 000 vierasta. Nyt järjestäjät odottavat kolmepäiväiseksi kasvaneeseen tapahtumaan ainakin 12 000 kävijää.

Kirjamessut pitää nykyaikaisella tavalla kunniassa Jyväskylän mainetta Suomen Ateenana. Kirjallisuuden harrastajat tapaavat paitsi kirjailijoita, kauppiaita ja kustantajia myös toisiaan.

KUINKA PIAN sähköinen lukulaite korvaa kokonaan painetut kirjat? Ei ainakaan kymmeniin vuosiin, ehkäpä ei koskaan.

Kirja on monille meistä edelleen muutakin kuin tarina. Se on visuaalinen esine, vaikka ei kuvia sisältäisikään. Lukulaite yöpöydällä veisi toki vähemmän tilaa kuin kirjapino, mutta toisiko se kaivattua vaihtelua jo päivän tietokoneen ääressä istuneelle?

Taulutietokoneet ja muut lukulaitteet löytävät varmasti tiensä koteihin, ja ovat matkoilla käteviä keveytensä vuoksi. Tuore Tekniikka ja talous -lehti hehkuttaa taulutietokoneiden läpimurron olevan ilmiömäinen.

Markkinatutkimuslaitos IDC:n mukaan taulutietokoneita myytiin viime vuonna 18 miljoonaa; tänä vuonna määrä moninkertaistunee. Taulutietokoneiden suosio vähentää jo pc-laitteiden myyntiä, mutta painettujen kirjojen asemaa se ei ole vielä romahduttanut.

APRILLIPILAT ovat yksi osa suomalaista kansanperinnettä, sanomalehdissäkin.

Keskisuomalaisen eilistä aprillipilajuttua, läskisoosia koululaisille, ei liene kovin moni ottanut tosissaan. Juttu oli sen verran leikkisään sävyyn kirjoitettu, kuten aprillipilaan kuuluu.

Sen sijaan, että lukijaa olisi entisaikojen tapaan juoksutettu jonnekin tapahtumapaikalle, pilaa saattoi kommentoida verkkolehdessä. Tätä voitaneen kutsua virtuaaliseksi juoksutukseksi.

Pilasta huolimatta läskisoosia voi pitää mainiona perinneruokana; se kuuluu mm. erään helsinkiläisen ravintolan gourmet-ruokalistaan. Koululaisten yleisin kommentti tästä herkusta lienee silti "yäk".

Kirjoittaja on Keskisuomalaisen varapäätoimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.