Sota tuli korvien välissä kotiin

Koko yhteiskunnan pitäisi kantaa vastuu sodasta, ei vain yksilön, sanoi tanskalainen sotaveteraani Hans Holm Jyllands-Posten-sanomalehden verkkovideossa viime kesänä.

Holm kotiutui Irakista vuonna 2003. Kotiutumisen jälkeen hän muutti metsään ja uhkaili tulijoita puukolla. Diagnoosi: posttraumaattinen stressi. Tarkoittaa järkyttävien kokemusten laukaisemia psyykkisiä oireita, masennusta ja hermoheikkoutta.

Tanskassa tapaamani veteraani Alexander Taarnbergin (ks. Keskisuomalainen 6.4. ) mukaan metsäveljiä olisi ollut Tanskassa jopa 27. Heitä on ruokittu tien varteen, mistä paketit katoavat yöllä metsään.

Veteraanitukisäätiö Soldaterlegatet arvioi, että jopa 1 500-4 000 entistä sotilasta kärsii tai on kärsinyt posttraumaattisesta stressistä 1990-luvun alun jälkeen. Entisessä Jugoslaviassa palvelleiden epäillään päätyvän itsemurhaan muita useammin. Monet heistä todistivat kansanmurhaa voimatta tehdä mitään.

Jyllands-Postenin video ja siihen liittyneet jutut parroittuneesta, armeijan paitaan pukeutuneesta sotilaasta ovat maailmanluokan journalismia. Julkisuus havahdutti tanskalaiset tosiasiaan, että sota voi seurata korvien välissä kotiin.

En tuomitse sotilasoperaatioita Afganistanissa ja nyt Libyassa, jossa Gaddafin aikeet mielenosoittajien teloittamiseksi on osin onnistuttu estämään ilmaiskuilla. Mutta kuten Tanskassa entiset sotilaat minulle kertoivat, kansalaisten ja poliitikkojen on ymmärrettävä seuraukset, kun päätetään sodasta ja rauhasta.

Suomalaiset tietävät, miksi Hans Holm muutti metsään.

Viisi vuotta sitten historiantutkimus paljasti, että suomalaisen sotapsykiatrian oppi oli peräisin natsi-Saksasta. Sodan hirveyksissä järkkyneet miehet leimattiin heikoiksi, vaikka aseveljien kesken ymmärrettiinkin, että kauhu voi murtaa kenet tahansa. Monilla sotakokemukset purkautuivat itsemurhina, juoppoutena ja väkivaltana. Eräs veteraani ei laskenut ketään taakseen, vaan kävi kimppuun. Tarinoita löytyy joka paikkakunnalta ja useimmista suvuista.

Nyky-Suomen tappiolukuihin verrattuna Natoon kuuluva Tanska on kokenut tylyjä menetyksiä vuoden 1992 jälkeen: 61 kuollutta, 198 haavoittunutta, joista pysyvästi 90. Pelkästään Afganistanin sodassa kuolleita on tullut 40. Vertailun vuoksi: suomalaisia on kuollut rauhanturvatehtävissä parissakymmenessä vuodessa 12, mitenkään asiaa vähättelemättä.

Armadillo-dokumentissa näytettiin tanskalaisten tulitaistelu Taleban-kapinallisia vastaan. Suurin osa sotilaista selviää kokemuksistaan hienosti, mutta veteraaniongelman odotetaan räjähtävän käsiin. Viime syksynä Tanskassa lanseerattiin ministeritason ohjelma heidän auttamisekseen.

Jyllands-Postenin mukaan Hans Holmille kuuluu nykyään parempaa. Hän on saanut lääkityksen, terapiaa ja muuttanut metsästä takaisin ihmisasumukseen.

Kirjoittaja on Keskisuomalaisen toimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.