Sote-muutos tarvitsee ajurin

Hallituksen valinnanvapauslakiluonnos kirvoitti kärkkäitä lausuntoja perjantaina päättyneellä lausuntokierroksella.

Yksi pelkää erikoissairaanhoidon pirstaloitumista, toinen väittää päivystyksen vaarantuvan ja kolmas sanoo veroparatiisien voittavan.

Ylilyöntejäkin nähtiin. Keski-Suomen sairaanhoitopiirin hallitus meni niin pitkälle, että visioi lausunnossaan hankintalain ulosmyyntipykälien ohittamisesta jopa soten pesula-, välinehuolto- ja ruokapalveluissa ja esitti, että julkisen sektorin on saatava tuottaa näitäkin palveluja myös yksityisten yritysten käyttöön.

On luonnollista, että nykyisen sote-järjestelmän vahvat toimijat pelkäävät. Uusi on rakenteilla, eikä meillä vielä ole kokemusta siitä.

Kokemukseen perustuvaa dataa puolesta tai vastaan ei ole käytössä. Ison muutoksen kynnyksellä on helpompi tukeutua vanhaan kuin avata ajatukset uudelle.

Kauhukuvien maalaaminen ei kuitenkaan tuo sosiaali- ja terveyspalvelu-uudistuksen tavoitetta yhtään lähemmäs.

Yrittäjäjärjestön mielestä sote-uudistus ja valinnanvapaus on toteutettava. Suomalaisten pitää päästä nopeammin hoitoon ennen ongelmien kärjistymistä erikoissairaanhoitoa vaativiksi.

Laadukkaat palvelut on pystyttävä tuottamaan kustannustehokkaasti.

Elämme parhaillaan noususuhdannetta, mutta uudistuksessa on varauduttava kymmenen vuoden päähän ja siitä eteenpäin, jolloin suuret ikäluokat ovat massiivisessa palveluiden tarpeessa.

Tilanteesta tulee haastava, vaikka kaikki työikäiset olisivat silloin töissä. Tällä hetkellä työllisyysaste on 70 prosenttia.

Halutessaan julkinen sektori ylivoimaisella kokemuksellaan ja asemallaan sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestäjänä sekä tuottajana olisi voinut korjata havaitut ongelmat jo 15 vuotta sitten. Näin ei ole tapahtunut, koska järjestelmästä puuttuu ajuri, joka aidosti kannustaisi muuttamaan vallitsevia olosuhteita. Valinnanvapaus on tämä puuttuva ajuri.

Valinnanvapauden perusidea on yksinkertainen. Sote-palvelujen järjestäjä eli tuleva maakunta päättää, mitä palveluja verorahoilla tarjotaan ja paljonko palvelu saa maksaa. Lisäksi maakunta asettaa laatuvaatimukset. Sote-palveluiden tuottajien on täytettävä nämä laatuvaatimukset.

Tuottajina toimivat maakunnat itse, yritykset sekä järjestöt. Kun tuottajia on enemmän, on todennäköistä, että palveluihin myös pääsee nopeammin.

Tuottajien moninaisuus myös innostaa ideoimaan ja kehittämään parempia palveluja sekä paremmin johdettuja organisaatioita.

Asiakkaalle valinnanvapaus antaa oikeuden päättää, keneltä hän palvelunsa haluaa. Jos ei ole tyytyväinen, voi vaihtaa.

Vanhempani kuuluvat suuriin ikäluokkiin. Haluan, että he ja heidän ikätoverinsa saavat asianmukaista hoitoa, kun sen aika on ja että resurssit riittävät myös nuoremman väestön palveluihin, vaikkei olisi varaa kustantaa niitä itselleen.

Pahin skenaario olisi se, että rahat loppuisivat julkisesti rahoitetussa sotessa kaikessa hiljaisuudessa ja sattumanvaraisesta priorisoinnista tulisi hiljalleen sote-arjen toimintamalli.

Kirjoittaja on Keski-Suomen Yrittäjät ry:n toimitusjohtaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.